SPESIELL OPPLEVELSE: Tim, som da var 17 år, synes det var rart at STS ville sende ham på måfå til Chicago. Men flyselskapet nektet å ta ham med. Foto: Privat. 
SPESIELL OPPLEVELSE: Tim, som da var 17 år, synes det var rart at STS ville sende ham på måfå til Chicago. Men flyselskapet nektet å ta ham med. Foto: Privat. 

VERTSMOR I USA RASER MOT UTVEKSLINGSBYRÅ:

– STS sa jeg bare kunne forlate Tim på flyplassen

Etter mye styr med forsinkelser og rot, ble Tims mamma så oppgitt at hun kjøpte ny billett av egen lomme for å få sønnen hjem.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

TV 2 har fortalt om problemene Tim Tangen fra Follo opplevde under sitt opphold som utvekslingsstudent i USA. Etter å først ha blitt plassert hos en psykisk syk vertsmor, havnet han hos Heather og Rodney Guffey i Tennessee.

– Heldigvis var det skikkelige folk, og jeg hadde det godt hos dem, sier Tim, som nå har blitt 18 år gammel, til TV 2.

Både Tims familie og hans andre vertsfamilie retter sterk kritikk for hvordan reisearrangøren STS Education finner familier til de unge studentene, som i hovedsak er rundt 16 år gamle.

Har du vært på utveksling og har en historie å fortelle? Ta kontakt med TV 2s journalist her!

Rakk ikke flyet

Men også da Tim skulle reise hjem etter ett år oppsto det en rekke problemer for den unggutten.

Reisen til og fra USA var inkludert i programavgiften. Men Tim, som da var 17, skulle hjem, kom han ikke med flyet. Han skulle fly fra Chattanooga i Tennessee til Chicago og så videre til London og Oslo.

Men på grunn av forsinkelser på den første strekningen, ville han ikke rekke flyet videre fra Chicago til London.

Tim sier at STS mente at han burde hoppe på flyet likevel, og satse på at han rakk det til tross for forsinkelsene, eller finne seg hotell en natt i Chicago og fly dagen etter.

– Det er en av de største flyplassene i USA og jeg syntes det var rart at de ville sende meg som mindreårig alene til Chicago, selv om de sa at jeg kunne få hjelp til å finne hotell av en lokal STS-representant der, sier Tim til TV 2.

Han forteller at STS dagen etter forsøkte å få ham på et nytt fly til Chicago, men siden han da ikke hadde noen billett videre, nektet flyselskapet American Airlines å ta ham med siden han bare var 17.

– Dere kan forlate ham

Vertsfamilien bekrefter denne historien overfor TV 2.

– Da det ble klart at Tim ikke ville rekke flyet videre fra Chicago, sa STS to forskjellige ting, avhengig av hvem vi snakket med: Den ene personen sa at vi bare kunne dra fra Tim på flyplassen i Tennessee, fordi han ikke var vårt ansvar lenger, sier Tims vertsmor Heather Guffey.

STS sa, ifølge Heather, at den lokale koordinatoren skulle ta hånd om situasjonen. Problemet var at koordinatoren var på ferie i Florida. Det var ikke STS klar over.

Alternativet var å ta med Tim tilbake til huset i Signal Mountain igjen. Der skulle de vente på mer informasjon. Etter 24 timer frem og tilbake, fikk Heather beskjed om at de måtte kjøre Tim til flyplassen til samme tid dagen etter.

Tim hadde det godt hos familien Guffey. Men det var ikke lett å komme seg hjem etter endt opphold. Foto: Privat. 
Tim hadde det godt hos familien Guffey. Men det var ikke lett å komme seg hjem etter endt opphold. Foto: Privat. 

Men Heather forteller oppgitt at STSs nye plan bare fikk Tim til Chicago og ikke videre til London og Norge. De mente at når kom dit han kunne kontakte flyselskapet American Airlines og se om de kunne skaffe ham en standby-billett, selv om flyet allerede var overbooket. Hvis ikke det gikk, kunne han prøve British Airways, som heller ikke hadde ledige seter.

– STS tror at jeg skal passe på denne ungen mannen i 10 måneder, gi ham mat og behandle ham som et familiemedlem. Også skal jeg bare sette ham på et fly til Chicago uten noen plan. Er de gale? De bryr seg ikke om disse barna, sier Heather. Hun og mannen måtte til sammen ta fri fire arbeidsdager for å følge gutten til og fra flyplassen.

Mor kjøpte ny billett

Hun forteller at hun snakket med Tims norske mamma og de bestemte seg for at det var totalt uaktuelt å sende ham til Chicago, en av verdens mest travle flyplasser uten noen videre plan eller noen til å hjelpe ham.

Da fikk mamma Hege Dematim Olsen nok. Hun kjøpte en egen returbillett til sønnen, fra Atlanta via Boston og hjem til Oslo.

– Billetten kostet rundt 10.000 og de har jeg aldri fått igjen fra STS. Helt utrolig at de mente at en 17 år gammel gutt skulle reise til en av verdens største flyplasser helt alene, uten sikker plass på fly videre eller hotell.

Daglig leder i STS Education, Geir Arne Jacobsen, sier til TV 2 at alle studenter skal alltid bli booket hele veien hjem til sin endelige flyplass.

– Det kan oppstå situasjoner som påvirker flyreisen, som er utenfor vår kontroll. Dette kan være vær, kanselleringer og andre ting. Noe har tydeligvis sviktet i denne situasjonen, og dette er noe vi gjerne vil gå i dialog med kunden om.

Jacobsen understreker at STS har en telefontjeneste for kundene både på norsk og engelsk, som er åpen 24 timer i døgnet 365 dager i året hvor man har anledning til å kontakte dem om problemer skulle oppstå.

Les hovedsaken om Tims utvekslingsår her!