Erna lanserer nytt vaksine-samarbeid med Bill Gates  – bidrar med en milliard

DAVOS (TV 2): Norge, Japan, Tyskland, Bill Gates og organisasjonen Welcome Trust går sammen i en global koalisjon for å forebygge epidemier. Koalisjonens sekretariat skal ligge i Oslo.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (CEPI) – et partnerskap mellom offentlige, private og humanitære organisasjoner – ble offentliggjort under World Economic Forum i Davos onsdag kveld.

I første omgang legger regjeringen opp til å støtte arbeidet med én milliard kroner.

Organisasjonen Welcome Trust, Tyskland, Japan og Bill & Melinda Gates Foundation deltar også i samarbeidet. Totalt får CEPI 4 milliarder kroner. I tillegg er det ventet at India vil annonsere et bidrag om kort tid.

CEPI skal i samarbeid med legeindustrien bidra til å utvikle vaksiner som kan forebygge utbrudd av epidemier og pandemier.

Stoler ikke på industrien

Bill Gates sier til TV 2 at denne finansieringen må ligge til grunn. Hvis ikke vil ikke legemiddelindustrien utvikle lite lønnsomme vaksiner, mener han.

Gates trekker frem ebola-epidemien som et eksempel på at verdenssamfunnet er nødt til å jobbe sammen for å utvikle vaksiner raskt nok.

Epidemien tok livet av over 11.000 mennesker i Vest-Afrika. Verdens helsemyndigheter fikk mye kritikk for å ha reagert for sent.

– Om vi hadde fått på plass en vaksine raskere, kunne vi ha reddet mange liv. Nå vil vi ta med oss alle erfaringene fra ebola-epidemien og sørge for å være forberedt, sier Gates.

Satser på tre vaksiner

CEPI vil arbeide for å utvikle vaksiner mot sykdommene Lassa-feber, MERS og Nipah, tre sykdommer som har potensiale til å bli store epidemier.

Ambisjonen er å ha testet ut to mulige vaksiner mot hver av disse sykdommene i løpet av fem år. Koalisjonen vil også støtte utvikling av nye metoder slik at en raskt kan lage en ny vaksine når ukjente virus slår til.

Bill Gates roser Norges initiativ.

– Vi har et felles mål om å hjelpe verdens fattige, og på det området er Norge et av de mest generøse landene i verden, mener Microsoft-gründeren.

Planlagt i et år

I nesten ett år har Norge og de øvrige landene og organisasjonene planlagt CEPI. Det er Erna Solberg og Angela Merkel som er initiativtakerne. Koalisjonens sekretariat får hovedsete i Oslo.

– De ser at vi hadde en viktig rolle i utviklingen av ebola-vaksinen. Vi har et godt fagmiljø med god kompetanse, sier Erna Solberg til TV 2.

Hun mener, i likhet med Bill Gates, at ebola-vaksinen lærte verdenssamfunnet at man må handle raskt.

– Vi visste at det var mulig å forhindre utbruddet ved å lage en vaksine, men det var ingen som tok den kommersielle risikoen. Det gjorde at vi var for sent ute. Nå skal vi være føre var og utvikle vaksiner for potensielle store epidemier, sier Solberg.