KrF vil ikke la UDI tilbakekalle statsborgerskap

Kristelig Folkeparti mener domstolene bør overta beslutningen om å tilbakekalle statsborgerskap. Det er dermed flertall på Stortinget for forslaget.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

SV, Ap, Senterpartiet, Venstre og MDG sto bak forslaget, men trengte støtte fra KrF for å få flertall.

Det har vært knyttet stor spenning til hva KrF ville bestemme seg for.

– Vi har landet på at vi ønsker å få både et bedre rettsgrunnlag og vi ønsker å ha bedre prosesser på dette. Derfor mener vi at UDI ikke bør kunne tilbakekalle enkeltvedtak, sier Knut Arild Hareide onsdag ettermiddag.

Partiet var bevisst at de havnet på vippen, men ønsket mer informasjon før de tok stilling. Konklusjonen var klar etter at partiet hadde diskutert på sitt gruppemøte onsdag ettermiddag.

– Dette er et spørsmål det ikke har vært så stor tvil om. Det har blitt skapt noe usikkerhet rundt hva KrF ville mene i denne saken, men det var det ikke et grunnlag for, sier Hareide.

Mahad-saken

Saken har fått stor oppmerksomhet de siste dagene etter at den 30 år gamle bioingeniøren Mahad Abib Mahamud sto fram med sin historie.

Han er fratatt statsborgerskapet fordi norske myndigheter mener han som 14-åring snakket usant om sitt egentlige hjemland da han søkte asyl og senere fikk norsk statsborgerskap.

Mahad-saken har skapt stor engasjement. Blant annet har toppbloggeren Sophie Elise Isachsen refset Sylvi Listhaug (Frp) for praksisen.

Uenighet om domstolsbehandling

Det er bred enighet på Stortinget om at folk som oppgir usanne opplysninger når de søker asyl, kan miste norsk statsborgerskap senere.

Det er imidlertid uenighet om hvorvidt dette skal skje på forvaltningsnivå i Utlendingsdirektoratet og Utlendingsnemnda eller om det automatisk skal skje ved domstolsbehandling.

Hareide mener en domstolsbehandling vil styrke rettssikkerhet.

– Det vil det absolutt. Samtidig vil jeg understreke at det ikke skal være lov å jukse seg til statsborgerskap. Men vi gjør prosessen tryggere, mener han.

(TV 2/NTB)