Foto: Matthias Schrader

Xabi Alonso legger opp

Midtbanestrategen har bestemt seg for at nok får være nok.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Xabi Alonso (35) setter karrierepunktum. Den spanske midtbanespilleren har bestemt seg for å legge opp når kontrakten hans med Bayern München går ut etter sesongen.

Det er tyske Bild som først omtaler saken.

35-åringen har vunnet så godt som alt som vinnes kan i en eventyrlig karriere. Fra en ung og lovende midtbanespiller som tok turen fra Real Sociedad til Liverpool, utviklet Alonso seg til å bli en av verdens aller beste i sin rolle.

På Merseyside ble det blant annet Mesterliga-triumf og FA Cup-triumf i løpet av fem suksessfulle år. I den legendariske finalen mot Milan i 2005 satte Alonso inn utligningen til 3-3 på retur fra sin egen straffe. I nyere tid har Alonso av flere blitt trukket frem som en av de beste spillerne som har ikledd seg den røde drakten.

– Jeg forstod fra aller første trening med ham i august 2004 at han var i en egen klasse. Rafa Benitez beste valg var å kjøpe ham, hans dummeste valg var å selge ham. Han er, uten konkurranse, den beste sentrale midtbanespilleren jeg noen gang har spilt med, skrev Steven Gerrard i sin selvbiografi.

Fra Liverpool gikk turen videre til den spanske gigantklubben Real Madrid, hvor det ble fem nye år med enda mer suksess. På Santiago Bernabéu var midtbanespilleren med på å løfte sitt andre Mesterliga-trofé, i tillegg til flere cuptitler og en etterlengtet ligatriumf, noe han aldri fikk oppleve i England.

Ligatitler ble det også i Tyskland. For Bayern München har Alonso vunnet ligaen i begge sine to første sesonger, og den tyske klubben i aller høyeste grad med i kampen om å sikre Alonso sin tredje strake tyske ligatittel.

Om suksessen på klubbnivå har vært stor, har ikke akkurat landslagskarrieren vært noe annerledes. Baskeren var med å bringe det spanske landslaget opp på tronen som et av historiens beste fotballlandslag noensinne.

Den daværende Real Madrid-spilleren var en vital del av laget som sikret Spania sitt første VM-gull, da Vicente del Bosques menn gikk til topps i mesterskapet i Sør-Afrika 2010.

I finalen, som til slutt ble vunnet 1-0 etter ekstraomganger, ble Alonso blant annet offer for Nigel de Jongs hensynsløshet da nederlenderen plantet støvelen i brystet på sin finalemotstander. Et bilde som på mange måter er blitt ikonisk for spanjolenes ferd mot VM-triumfen.

I tillegg har det blitt EM-triumf i 2008, en bragd som igjen ble forsvart i Polen og Østerrike fire år senere. I kvartfinalen mot Frankrike fikk han sin 100. landskamp for Spania, en bragd han feiret med å sette begge målene i 2-0-seieren.