HASJEBESLAG: Til venstre et hasjbeslag på 639 kilo på Svinesund. Til høyre et hasjbeslag på 4,3 kilo på Helligskogen i Troms
HASJEBESLAG: Til venstre et hasjbeslag på 639 kilo på Svinesund. Til høyre et hasjbeslag på 4,3 kilo på Helligskogen i Troms Foto: TOLLETATEN

Norge er verstingen i europa:

Norske gigantbeslag av hasj skaper stor bekymring

– Jeg er bekymret over at bruken av cannabis øker i Norge mens den synker i resten av Europa, sier tolldirektør Eivind Kloster-Jensen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I 2016 beslagla Tolletaten 3879 beslag av narkotika, noe som ifølge etaten er tett oppunder de høyeste beslagstallene noensinne.

Det gjøres daglig 17 beslag av narkotika og farmasøytiske preparater, og en del av beslagene er også psykoaktive stoffer med langt sterkere styrkegrad enn tradisjonell narkotika, opplyser Tolletaten.

Det er fortsatt mange beslag av syntetisk fremstilt narkotika. Utviklingen er bekymringsfull, da dette er narkotika som er mange ganger sterkere enn tradisjonell narkotika, ifølge Tolletaten.

Cannabisbeslagene på 1750 kilo er blant de største mengdene som tollerne noensinne har beslaglagt i løpet av ett år. Det største enkeltbeslaget var på 639 kilo hasj som tollerne fant gjemt i pappkartonger og trekasser da en 60 år gammel spansk trailersjåfør ble plukket ut til kontroll ved Svinesund grensestasjon.

Ifølge politiets narkotikastatistikk ble det beslaglagt totalt 3,1 tonn hasj i 2016, noe som er den største mengden noen gang i løpet av ett år. Kripos mener økningen kan skyldes innføring av intensive produksjonsteknikker i Europa og dyrking av planter med svært høy styrke i Marokko.

– Stort press mot grensen

– Det er fortsatt et stort narkotikapress mot den norske grensen, og jeg er bekymret over at bruken av cannabis øker i Norge mens den synker i resten av Europa ifølge europeisk overvåkingssenter for narkotika og narkotikamisbruk. Samtidig viser statistikken at Tolletatens etterretningsinnsats, bruken av tekniske hjelpemidler som skiltgjenkjenning og dyktige tjenestemenn er med på å avdekke betydelige mengder narkotika, sier tolldirektør Eivind Kloster-Jensen.

Tolldirektøren sier til TV 2 at de store cannabisbeslagene skyldes to forhold.

– Vi ser at bruken av disse stoffene går opp i Norge, og det fører også til at dette er prioritert i Tolletaten. Vi har fokusert på disse stoffene, og dermed også gjort større beslag, sier Kloster-Jensen.

TV 2 har i flere reportasjer omtalt hvordan Tolletaten har montert skiltgjenkjennende kameraer langs alle grenseovergangene. Siden 2009 har kameraene fungert som tollernes forlengede armer. En rekke store narkotikabeslag har blitt gjort som følge av at mistenkelige biler fanges opp av kameraene.

Det var en stor økning i ølbeslag i 2016, og Tolletaten opplyser at den aldri tidligere har beslaglagt så mye øl som de 566.000 literne de fant. Flere av beslagene var på over 10.000 liter hver. Totalet gjorde Tolletaten 15.700 alkoholbeslag i 2016.

I bildeserien under ser du noen av beslagene som Tolletaten gjorde i 2016:

23. november 2016 fant tollerne på Ørje et parti sigaretter ekstra godt gjemt i en bil.

En semitrailer fylt med øl bidro til at Tolletaten aldri tidligere har avdekket så mye ølsmugling som i 2016.

24 kilo med dopingmidler ble beslaglagt på Kongsvinger.

I Ålesund avdekket tollerne forsøk på å smugle narkotika i lekebiler.

Tollbeslag i 2016. FOTO: TOLLETATEN