STRAFFE-BONANZA: I VM 2026 lønner det seg å ha straffespesialister på laget. I hvert fall om FIFA får viljen sin.
STRAFFE-BONANZA: I VM 2026 lønner det seg å ha straffespesialister på laget. I hvert fall om FIFA får viljen sin. Foto: Charles Platiau

Reagerer på at FIFA vil innføre straffekonk i VM-gruppespillet

Fotballpresident Terje Svendsen er motstander av FIFA-forslaget.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Om FIFA får viljen sin, kan det fort bli en rekke straffekonkurranser i VM 2026. FIFA ser nemlig på mulighetene for at alle uavgjorte kamper i gruppespillet skal avgjøres ved straffespark.

FIFA har også bestemt at VM skal utvides til 48 lag. Det betyr at det blir 16 puljer med tre lag i hver pulje. Antallet kamper i VM øker dermed fra 64 til 80 totalt.

– Jeg er litt gammeldags
Norges Fotballforbund er ikke spesielt begeistret for de nye FIFA-forslagene. Fotballpresident Terje Svendsen forteller at UEFA vil prøve å påvirke FIFA på flere måter.

– Det er to elementer vi ser på. Det ene er antall lag fra Europa som får delta. Det andre går på den foreslåtte regelen om at ingen kamper i gruppespillet skal ende uavgjort. De store nasjonene frykter at det skal føre til kjedeligere kamper i gruppespillet. De svakere lagene vil være defensivt orienterte, og de vil håpe på en god løsning i straffesparkkonkurransen, sier Svendsen.

– Er ikke det bra for Norge?

– Jo, men samtidig er det viktig at fotballen fremstår artig og underholdende. Jeg er litt gammeldags sånn sett. I seriesammenheng mener jeg at kamper kan ende uavgjort. I utslagsrunden er straffespark greit, sier Svendsen.

Grunnen til at FIFA ønsker å innføre straffekonkurranser i gruppespillet er at det vil være mye lettere å spille på resultat med kun tre lag i gruppen. Da vil ett lag være ferdigspilt før de to andre lagene, noe som gjør betingelsene for avtalt spill langt bedre. Det vil være en stor ulempe å være det laget som er først ferdig med gruppespillet.

FIFA ønsker å øke den europeiske VM-kvoten med to lag. Dette mener UEFA er for lite.

– Fordelingen av de nye plassene er viktig. Europa er tilgodesett med to plasser. Antallet økes fra 13 til 15. Som interesseorganisasjon ønsker UEFA at det skulle vært flere plasser. For vårt vedkommende øker ikke sannsynligheten for å komme til VM dramatisk, men det blir noe lettere, medgir Svendsen.

Kan bli en midlertidig landslagssjef
Foreløpig er det usikkert hvem som leder fotballandslaget i de kommende kvalifiseringene. Svendsen forteller at NFF foreløpig ikke er gått i realitetsdiskusjoner med noen kandidater.

– Jeg kan ikke kommentere kandidater på blokken vår, men vi har håp om å lande en god løsning. Vi ønsker en langsiktig løsning. Det er kun teoretisk håp om at vi kvalifiserer oss til VM, så vi må skue fremover. Vi må ta oss den tiden vi trenger for å få på plass en god løsning. I praksis betyr det at vi kan risikere at vi får en midlertidig løsning, sier Svendsen.

Økonomi er også en vesentlig faktor i trenerjakten. Det utelukker trolig store og tilgjengelige navn som Jürgen Klinsmann og Frank de Boer, om de mot formodning skulle være interesserte i landslagsjobben.

– Vi har ikke vært opptatt av å diskutere lønn i jakten, men vi har en referanseramme for hvor det bør ligge. Høgmos lønn er et utgangspunkt for der vi er. Lønnsnivået på internasjonale trenere er meget høyt. Jeg tror ikke et slikt lønnsnivå ville vært akseptabelt i Norge, sier Svendsen.