TREDUKKER: Russiske matrusjka-dukker som forestiller Donald Trump og Vladimir Putin selges i butikker i Moskva.
TREDUKKER: Russiske matrusjka-dukker som forestiller Donald Trump og Vladimir Putin selges i butikker i Moskva. Foto: ALEXANDER NEMENOV / NTB scanpix

Tidligere CIA-topp hevder Edward Snowden er Putins gave til Trump

Putin lar den selverklærte varsleren Edward Snowden bli i Russland.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Edward Snowden har fått forlenget sin oppholdstillatelse i Russland, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

I 2018 kan Snowden få russisk statsborgerskap og pass, melder Reuters.

Oppholdstillatelsen er forlenget med et par år, sier Maria Zakharova, talsperson for det russiske utenriksdepartementet.

Zakharova raser samtidig mot den tidligere CIA-nestsjefen Michael Morell, som hevder at Snowden-avgjørelsen er Putins innsettelsesgave til Donald Trump, skriver Sputnik News.

I innlegget «Putins perfekte gave» argumenterer Morell for at Russlands president styrker båndene til USAs påtroppende president ved å forlenge Snowdens opphold. I august hevdet Morell at Putin hadde rekruttert Trump som en uvitende agent.

Snowden (33) arbeidet i flere år som datatekniker i CIA og på kontrakt for etterretningsorganisasjonen National Security Agency (NSA). Den kontroversielle datateknikeren fikk i begynnelsen av august 2014 innvilget tre års oppholdstillatelse i Russland.

Fjernet 1,5 million dokumenter

Helt siden Snowden flyktet til Russland i 2013, har spekulasjonene florert: Er han en varsler som forfølges av amerikanske myndigheter, eller har han samarbeidet med russisk etterretning for å få opphold i Russland? Nestleder Frants Klintsevitsj i Russlands forsvars- og sikkerhetskomité sa i juni 2016 at Snowden delte etterretning med russerne.

33-åringen ble i 2013 siktet for spionasje og tyveri av statlige hemmeligheter. USAs regjering anser Snowden som en forræder som har satt liv i fare ved å avsløre detaljer om etterretningstjenesten NSAs overvåking.

Ifølge en rapport fra Etterretningskomiteen fjernet Snowden 1,5 million hemmelige dokumenter da han flyktet til Hong Kong. I rapporten heter det at historien som presenteres av Snowden og hans støttespillere, er full av feil, overdrivelser og utelatelser.

Snowden har hatt et håp om å bli benådet av Barack Obama, men i september oppfordret medlemmene i Etterretningskomiteen Obama om ikke å benåde Snowden.

– Snowden er ikke en patriot. Han er ikke en varsler. Han er en kriminell, het det i brevet til USAs avtroppende president.

Etterretningskomiteen ettergikk den selverklærte varslerens påstander om at han forsøkte å si fra internt om det han oppfattet som ulovlig overvåking, men fant ikke bevis på at han faktisk tok dette ad tjenestevei og dermed kunne påberope seg varslerstatus etter loven fra 1998.

Etter at Snowden ankom Moskva i juni 2013, skal han ifølge Etterretningskomiteens avgraderte rapport «hatt og fortsetter å ha kontakt med russisk etterretning.»

Snowden har ønsket å komme til Norge for å motta Ossietzky-prisen fra Norsk PEN, men dette vil bli vanskelig på grunn av frykt for utlevering til USA.

Nyheten om Snowdens utvidede Russland-opphold kommer kort tid etter at USAs avtroppende president Barack Obama benådet en annen varsler, Chelsea Manning. (TV 2/NTB)