BENÅDES: Barack Obama benåder Chelsea Manning.
BENÅDES: Barack Obama benåder Chelsea Manning. Foto: AFP

Obama benåder Chelsea Manning

President Barack Obama benåder Chelsea Manning, som er dømt til 35 års fengsel for å ha lekket store mengder hemmeligstemplede dokumenter til WikiLeaks.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Chelsea Manning ble pågrepet i 2010 og fikk dommen på 35 års fengsel i 2013.

Dermed slipper hun å sone ferdig og 17. mai blir hun løslatt.

Spionasje

Soldaten ble dømt til 35 års fengsel for å ha lekket store mengder hemmelig informasjon til nettstedet WikiLeaks. Det skal ha vært mer enn 700.000 dokumenter og logger fra Irak og Afghanistan.

I tillegg slapp Manning en video av et amerikansk helikopter som drepte minst ni personer, inkludert en fotograf fra nyhetsbyrået Reuters.

Hun ble dømt på 20 punkter, seks av dem omhandlet spionasje. Rettssaken har vart de siste tolv ukene, og Manning har blitt karakterisert som både en varsler og en sviker.

Aktoratet ville at Manning skulle få en dom på 60 år i fengsel, og de skal ha begrunnet det med at de vil forhindre andre soldater i å følge i Mannings fotspor.

Under tiden i fengsel har den i dag 28 år gamle Manning endret kjønn, fra å være mannen Bradley til å bli kvinnen Chelsea. Manning har prøvd å begå selvmord flere ganger i fengselet i Kansas og har også sultestreiket.

I september avbrøt hun en sultestreik etter å ha blitt lovet kirurgi knyttet til sin kjønnsidentitet. I november søkte hun president Barack Obama om å bli benådet og få omgjort straffen til seks og et halvt år, som hun alt har sonet.

Seier

WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange sier det er en stor seier for WikiLeaks at Obama korter ned varsleren Chelsea Mannings tid i fengsel.

«SEIER: Obama forkorter Chelsea Mannings fengselsstraff fra 35 år til 7. Frigivelsesdatoen er nå 17. mai», skriver WikiLeaks på Twitter.

– Takk til alle som har kjempet for Chelsea Mannings benådning. Deres mot og engasjement har gjort det umulige mulig, sier Assange.

Edward Snowden takker Obama for avgjørelsen.

– Om fem måneder er du fri. Takk for alt du har gjort for oss alle, Chelsea. Vær sterk, skriver han på Twitter.

– Skandale

Lederen for Representantenes hus, republikaneren Paul Ryan, sier president Barack Obamas avgjørelse om å gjøre om straffen til Chelsea Manning er «fullstendig skandaløs».

Ryan sier den tidligere etterretningsanalytikeren som lekket fortrolige dokumenter, «satte amerikanske liv i fare og avslørte noen av nasjonens dypeste hemmeligheter.»

Det hvite hus sa tirsdag at Manning er én av 209 innsatte som får forkortet straff før Obama trer av. Ryan hevder Obama setter «en farlig presedens der de som avslører vår nasjonale sikkerhet ikke blir holdt ansvarlig for sine lovbrudd».

NTB / TV 2