FORTSATTE Å KONKURRERE: Russlands Maxim Vylegzhanin. 
FORTSATTE Å KONKURRERE: Russlands Maxim Vylegzhanin.  Foto: Nesvold, Jon Olav

Doping-utestengt russer deltok i nasjonale konkurranser

Den doping-utestengte russiske langrennsløperen Maxim Vylegsjanin har ikke holdt seg unna konkurranser.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er den russiske nettsiden Openski.ru som avslører at Maksim Vylegsjanin har deltatt i to nasjonale konkurranser i Russland den siste tiden.

Både den 7. og 8. januar og 14. og 15. januar stilte Vylegsjanin på startstreken og vant begge konkurransene.

– Misforstod reglene
Selv hevder russeren at utestengelsen kun gjaldt internasjonale konkurranser.

– Før konkurransene tok jeg kontakt med Jelena Välbe, som er leder i skiforbundet, og Vjatjeslav Vedenin, som jobber i FIS. Begge ga beskjed om at jeg ute problemer kunne delta i disse to rennene, sier Vylegsjanin til nyhetsbyrået Tass.

– Reglene er tydelige
Det internasjonale skiforbundet (FIS) opplyser imidlertid at reglene er krystallklare.

– Det står klart og tydelig i vårt antidopingregelverk at utestengte utøvere ikke får delta i noen konkurranser som arrangeres av FIS, nasjonale forbund og lignende, sier FIS’ kommunikasjonssjef Jenny Wiedeke til Expressen.

Vylegsjanin sikret Russland tre sølvmedaljer under Sotsji-OL i 2014, men ble sammen med fem andre russere utestengt fra alle konkurranser i desember i fjor.

Bakgrunnen var dopinganklagene mot Russland i forbindelse med OL og mistankene om at nasjonen har drevet med systematisk doping.

Ski-VM i Lahti starter 21. februar. Ifølge Expressen risikerer hele det russiske landslaget å bli utestengt fra mesterskapet på grunn av påstandene i den mye omtalte McLaren-rapporten.