OPERERT: Aksel Lund Svindal er i godt humør til tross for nok et skadeavbrekk.
OPERERT: Aksel Lund Svindal er i godt humør til tross for nok et skadeavbrekk. Foto: Privat

Kneoperasjon for Lund Svindal - ute resten av sesongen

Aksel Lund Svindal håper å gjøre comeback neste sesong.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Aksel Lund Svindal (34) er ute resten av sesongen etter at det i dag ble gjennomført et nytt inngrep i høyre kne. Det skriver han på Instagram i ettermiddag.

– Helt siden Val Gardena har jeg hatt en rar følelse i kneet mitt, skriver Svindal.

– Det var noe som ikke stemte. Vi gjorde MRI-scan og manuelle undersøkelser, men klarte ikke å finne ut 100 prosent av hva som var galt. Etter treningen i Wengen hadde jeg bestemt meg. Det var noe som ikke stemte, og vi trengte å finne ut av hva, fortsetter han.

Starter opptrening med en gang
Landslagslege Marc Strauss gjennomførte inngrepet, og han fjernet bruskbiter og festet menisken som hadde løsnet.

– Sammen med det medisinske teamet bestemte jeg meg for å gjennomføre en operasjon. De fant ut at menisken ikke hang sammen med beinet. Det er ikke bra i en utforløype. At menisken ikke henger sammen med beinet betyr ingen funksjon. Ingen funksjon betyr at hver eneste landing etter hopp og slag mot kneet er smertefullt, skriver Lund Svindal.

– De gode nyhetene er at det er store sjanser for at det er langt bedre neste sesong. De dårlige nyhetene er at jeg er tilbake på krykker og at det ikke blir mer ski i vinter, sier han.

Landslagslege Strauss sier det var riktig og helt nødvendig å gjennomføre inngrepet nå.

– Uten inngrepet hadde skaden blitt forverret og Aksel hadde kjørt med store smerter resten av sesongen. Aksel kan ikke stå på ski de neste seks månedene, men starter opptreningen igjen med en gang, sier Strauss.

– Nå bruker vi de neste dagene på å legge en god plan for rehabilitering, avslutter Svindal.

– Overrasket om han står på start igjen
TV 2s ekspert Finn Christian «Finken» Jagge er ikke sikker på om Lund Svindal klarer å gjøre nok et comeback på toppnivå.

– Spørsmålet var om han skulle prøve å redde sesongen, VM eller karrieren. Og det er tydeligvis det siste han prøver på. Jeg håper «The comeback kid» klarer det ennå en gang, men det ser skumlere og skumlere ut for hver gang.

– Blir du overrasket om Svindal står øverst på pallen i comebackrennet neste sesong?

– Jeg mer nesten mer overrasket om han står på start igjen. Jeg hadde vondt i kneet selv som aktiv, og for meg ble det verre og verre jo mer jeg kjørte. Etter hvert kjørte jeg kun renn, uten å trene. Det går kun en viss periode. Klarer han ikke å trene for fullt, blir det en vurdering hvor lenge man kan holde på. Men dette kan være smart av Aksel – i stedet for å kjøre resten av sesongen med smerter, kan han kanskje begynne sesongen allerede i april.

– Det er to grader av smerter: Det er de du klarer å ignorere, men betaler for etterpå. Og så er det de du ikke klarer å ignorere underveis, selv med kroppen full av adrenalin. Kjenner man smerter underveis, som Aksel har gjort, er det ikke noen annen utvei enn operasjon.

Kjetil André Aamodt er mer optimistisk enn Finken.

– Aksel har ikke kjørt så mange renn de siste årene. Aksel har fortsatt mye energi, og de fleste som har gitt seg har gjort det uavhengig av alder. Det er heller gjerne slik at når man nærmer seg 500 starter får man på en måte dosen sin. Aksel ligger på rundt 350 starter, så motivasjonsmessig tror jeg han har 100 starter igjen. Han kommer aldri til å bli helt 100 prosent frisk igjen nå, men så lenge kroppen holder, er han sterk nok, sier Aamodt, som synes det er synd Lund Svindal mister VM.

– Det er trist for Aksel, først og fremst, og for alle oss som er glade i alpinsporten. Han er den store stjerna vår, og sånn sett er det kjedelig å gå glipp av verdenscupen hvor han leder utforcupen, og høydepunktet med VM i St. Moritz, hvor løypene passer ham bra. Han har vunnet utforgull to ganger før, og kunne blitt historisk med tre utforgull.

– Nå kjenner ikke jeg detaljene rundt skaden denne gangen, men hvis det ikke er så store bruskskader, og mer menisken som er løs, er det mer positivt. Det lar seg på en måte fikse, men hvis det stemmer at han er borte i seks måneder, så er det en ganske alvorlig meniskskade.

– En av de råeste jeg vet om
Resten av verdenseliten i alpint er i Kitzbühel denne uken. I løpet av helgen skal det gjennomføres super-G, utfor og slalåm. Sportssjef Claus Ryste er glad for at Lund Svindal fant ut av hva som var grunnen til knesmertene.

– Han har jo slitt litt med smerte, hevelser og ting som ikke fungerer som det skal. Nå har de jo funnet et større svar. Det er den gode nyheten oppi den dårlig. Dette er noe vi kan gjøre noe med, sier Ryste.

Han synes det er trist og synd Lund Svindal ikke kan stå mer på ski denne sesongen, men tror alpinstjernen kommer tilbake nok en gang.

– Han er en av de råeste jeg vet om. Det har han bevist før. Han gjennomfører jobben for å komme sterkt tilbake. Han har hatt ekstremt mange runder, men er det noen som har evne til å komme sterkt tilbake, så er det han.

– Hvor stort savn etterlater Aksel seg i laget?

– Nå har vi en større bredde i laget enn tidligere, men Aksel er en stor profil i både laget og i verdenscupen. Så det er klart man merker at han er borte. Det viktige nå er at han blir frisk og blir i stand til å gjøre det han er blant verdens beste til.

Lund Svindal må se helgens renn fra sofakroken. Neste sesong er det OL i den sørkoreanske byen Pyeongchang. Da er forhåpentlig Lund Svindal frisk igjen.