Dieselforbudet i Oslo vekker internasjonal oppsikt. Både den engelske storavisen «The Guardian» og tyske «Der Spiegel» vier spalteplass til Oslo i dag.
Dieselforbudet i Oslo vekker internasjonal oppsikt. Både den engelske storavisen «The Guardian» og tyske «Der Spiegel» vier spalteplass til Oslo i dag. Foto: Faksimile

Dieselforbudet i Oslo går verden rundt

Tyske, spanske og engelske aviser skriver om forbudet mot dieselbiler i Oslo.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag er det ikke lov å kjøre dieselbil på kommunale veier i Oslo, med visse unntak. Forbudet vekker internasjonal oppmerksomhet.

Den engelske avisen The Guardian har laget oppslaget «Oslo innfører midlertidig forbud mot dieselbiler for å bekjempe forurensning». De skriver også at bilførere som bryter forbudet får en bot på 1500 kroner, eller 174 pund.

De siterer både Lan Marie Nguyen Berg i Miljøpartiet de Grønne om valget byrådet i Oslo har tatt, men påpeker også at forbudet forarger bilførere som i 2006 ble oppfordret til å kjøpe dieselbiler av miljøhensyn.

Sammenlikner med Madrid-forbud

Ingen andre europeiske hovedsteder har foreløpig forsøkt totalt dieselforbud slik Oslo nå gjør.

Også den spanske avisen El Mundo har laget et oppslag om dagens store snakkis i Norge. «Oslo innfører midlertidig forbud mot diesel på grunn av forurensning». De sammenlikner det som skjer i Oslo med sin egen hovedstad Madrid, som i desember innførte forbud mot bilkjøring i rushtiden for halvparten av bilparken i byen mellom klokken 06:30 og 09:00.

De påpeker også litt sarkastisk at dagens Nato-sjef Jens Stoltenberg, som var statsminister i 2006, oppfordret bilister til å velge diesel fremfor bensin for kun ti år siden.

SPANIA: Den spanske avisen «El Mundo» skriver om Oslos tioltak for å bekjempe smog. 
SPANIA: Den spanske avisen «El Mundo» skriver om Oslos tioltak for å bekjempe smog. 

Gjør det tyske byer ikke tør

Tyske Der Spiegel har også fått med seg Oslos miljøtiltak, og har overskriften: Kjøreforbud i Oslo: Diesel må bli utenfor.

De skriver at Oslo nå gjør det tyske byer ikke tør, og innfører forbud mot kjøring med dieseldrevne biler. De har også fått med seg at dette kan bli et permanent forbud på lang sikt.

Samtidig skriver den tyske avisen at Oslos borgere innstiller seg på kaos, siden 45 % av alle bilene i hovedstaden er dieselbiler.

Kontroller

Sjåfører som ikke har lov til å kjøre dieselbiler på kommunale veier i Oslo vil bøtlegges med 1500 kroner.

Forbudet gjelder fra 06.00-22.00, og i 09-tiden var en patrulje fra Statens vegvesen og Oslo kommune på kontroll like ved Frognerparken.

– Vi kommer til å fortsette med kontroller gjennom dagen, men kommer til å vise litt skjønn første dagen. Det er ikke skrevet ut noen dieselbøter så langt, sier pressekontakt i Oslo kommune, Monika Thorud Olsen til TV 2.

Det er fortsatt uklart hvor lenge dieselforbudet i Oslo vil gjelde.