Dette synet møtte redningsskøyta natt til tirsdag. 
Dette synet møtte redningsskøyta natt til tirsdag.  Foto: Foto: Torbjørn Larsson / RS «Reidar Von Koss»

To personer reddet i Dramatisk aksjon:

– Det var på hengende håret

Natt til tirsdag måtte to fiskere rope «mayday» da de havnet i et stormdrama på sjøen i Båtsfjord.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Dette var en dramatisk redningsaksjon, sier Torbjørn Larssen, Styrmann på Redningsskøyta «Reidar Von Koss» til TV 2.

Det hele startet i 01-tiden natt til tirsdag da kokken på redningsskøyta hørte «mayday»-rop fra radioen og det ble det slått alarm.

En mindre fiskebåt med to personer ombord var i vansker øst for Makkaur i Båtsfjord kommune. Det blåste da liten til full storm fra sørvest i området med en vindstyrke på opp mot 45 meter per sekund.

Sea King ga opp

– Da vi kom fram til havaristen hadde båten gått på grunn, sier Larssen.

Ifølge Hovedredningssentralen Nord-Norge begynte båten å ta inn vann og det var så mye vind at det nesten var umulig for mannskapet på redningsskøyta å stå oppreist på dekk. Det ble ikke mulig å komme til havaristen fra sjøsiden, og Sea King måtte gi opp å komme til fra luften på grunn av sterke fallvinder i området.

Vindretningen reddet dem

Tilslutt klarte de to personene å komme seg til land iført redningsdrakter.

– Vinden kom fra sør-sørvest og det var fralandsvind. Hadde vindretningen vært en annen mot land ville nok dette ikke ha gått så bra. Det var på hengende håret, forklarer styrmannen.

Begge er nå i god behold og de ble satt i land i Båtsfjord tirsdag morgen. De to fiskerne har vært i avhør hos politiet om hendelsesforløpet. Den en er født i 1971 og den andre i 1992.

Trålerne «Gadus Poseidon» og «Båtsfjord», kystvaktskipet «Harstad» og politi, Sivilforsvaret og Røde Kors bistod i aksjonen.