TATT: Den antatte gjerningsmannen (t.v) bak Istanbul-terroren nyttårsaften ble pågrepet mandag kveld, og har ifølge tyrkiske myndigheter tilstått. Bildet er tatt like etter arrestasjonen. 
TATT: Den antatte gjerningsmannen (t.v) bak Istanbul-terroren nyttårsaften ble pågrepet mandag kveld, og har ifølge tyrkiske myndigheter tilstått. Bildet er tatt like etter arrestasjonen.  Foto: MURAD SEZER

Istanbul-terroristen har tilstått

Mannen som drepte 39 mennesker på en nattklubb i Istanbul nyttårsaften har tilstått.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mannen skal ifølge Sky News ha blitt pågrepet hjemme i Istanbul, der han var sammen med sin fire år gamle sønn. I huset befant det seg også tre kvinner og en annen mann. Det er myndighetene i byen som opplyser at han har tilstått.

Guvernør Vasipi Sahin bekrefter at den mistenkte er en usbekisk statsborger. Han skal ha fått trening i Afghanistan.

Mannens fingeravtrykk stemmer over ens med avtrykk som antas å stamme fra gjerningsmannen, opplyste Sahin tirsdag.

39 mennesker ble drept i terrorangrepet mot en nattklubb i Europas største by nyttårsaften.

Ifølge CNN er ytterligere fire personer også arrestert.

Den tyrkiske avisen Hürriyet navnga mandag den usbekiske IS-krigeren Abdulkadir Masjaripov, også kjent som Ebu Muhammed Horasani, som gjerningsmann.

Fant 1,3 millioner

Ifølge den tyrkiske avisen var det han som ble pågrepet i Istanbul-bydelen Esenyurt mandag.

(FILES) Tyrkisk politi publiserte dette bildet av den mistenkte terroristen, dagen etter terroren i Istanbul.  
(FILES) Tyrkisk politi publiserte dette bildet av den mistenkte terroristen, dagen etter terroren i Istanbul.   Foto: Handout

IS har tatt på seg skylden for terroraksjonen mot nattklubben Reina, og søndag opplyste tyrkisk politi at de hadde slått til mot et hus i Silivri øst for Istanbul. Dette skal ha blitt benyttet av Masjaripov før terroraksjonen.

I huset ble det funnet 150.000 dollar, nesten 1,3 millioner kroner, i kontanter. Det var ifølge tyrkisk politi Masjaripovs belønning for å gjennomføre massakren. På grunn av den intense politijakten på ham, fikk han imidlertid aldri hentet pengene.

Masjaripov, som ifølge tyrkiske kilder tilhører den usbekiske grenen av IS, skal ha dratt hjem til boligen sin i Zeytinburnu-distriktet i Istanbul etter massakren. Der hentet han sønnen, før de to flyktet videre sammen.

Bare en time og et kvarter etter årsskiftet åpnet gjerningsmannen ild på nattklubben, der rundt 700 personer var samlet for å feire nyttår. Klubben ligger like ved Bosporosstredet.

Drapsmannen ble filmet idet han avfyrte de første skuddene utenfor nattklubben.

Man ser hvordan flere mennesker flykter når de skjønner hva som er i ferd med å skje. Gjerningsmannen var bevæpnet med et langriflet våpen og gikk målbevisst inn på den eksklusive klubben, der 39 mennesker mistet livet.

Gjeninnfører dødsstraff?

Samtidig med dette er det klart at Tyrkias president Erdogan ønsker å gjeninnføre dødsstraff. Om parlamentet stemmer for å gjeninnføre dødsstraff, kan saken gå videre til folkeavstemning. Slik reglene i Tyrkia er nå vil ikke terroristen kunne dømmes til døden.

NTB / TV 2