AKUTELL FOR NORGE: Drillos favoritt, Lars Lagerbäck, utelukker ikke å vende tilbake som hovedtrener.
AKUTELL FOR NORGE: Drillos favoritt, Lars Lagerbäck, utelukker ikke å vende tilbake som hovedtrener. Foto: Michael Sohn

Norge-aktuelle Lagerbäck: – Jeg stenger ingen dører

Sveriges og Islands tidligere suksesstrener Lars Lagerbäck utelukker ikke ny trenerjobb.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ståle Solbakken takket forrige uke nei til å bli landslagstrener for Norge.

– Semb og jeg er enige om å avslutte samtalene, skrev Solbakken i en SMS til TV 2 Sporten.

Bob Bradley nevnes nå som den heteste kandidaten til å erstatte Per-Mathias Høgmo, men i kulissene lurer den svenske veteranen Lars Lagerbäck.

Som hovedtrener for Sverige ledet Lagerbäck landslaget til fem sluttspill på rad (EM 2000, VM 2002, EM 2004, VM 2006 og EM 2008), noe ingen landslagsjefer hadde klart før ham.

I sommer tok han miniputtnasjonen Island til en sensasjonell kvartfinale i EM.

Suksessen med Sverige og Island har ført til at Lagerbäck er blitt nevnt som en mulig kandidat som norsk landslagssjef.

– Stenger ingen dører
For øyeblikket jobber 68-åringen som rådgiver for det svenske landslaget, men sier i et intervju med Göteborgs-Posten at han ikke utelukker å bli hovedtrener igjen.

– Det er et perfekt sted å trappe ned på. Jeg begynner å bli gammel og kjenner litt at en heltidsjobb kanskje ikke er så aktuelt lenger. Samtidig stenger jeg ingen dører. Jeg angrer ikke på noen valg jeg tatt og det har aldri vært noen jobber jeg har etterlyst selv – jeg har imidlertid alltid følt at jeg kan gå direkte om noen krever det, sier Lagerbäck i intervjuet.

I tillegg til jobben som rådgiver for Sveriges landslag jobber Lagerbäck som fotballekspert i svenske Viasat.

– En grunn til at jeg hoppet på det var at det nesten utelukkende sitter gamle spillere og journalister som eksperter. Jeg synes at en trener som fremdeles var aktiv var savnet i studio. Jeg ønsket å bidra med det perspektivet, forklarer han.

Drillo stor fan av Lagerbäck
En av dem som tidligere har gjort det klart at Norges fotballforbund (NFF) bør gå for Lars Lagerbäck er Egil Drillo Olsen, som selv ledet Norge til VM i 1994 og 1998.

– Sammen med Lars Lagerbäck er Solbakken den som står nærmest den stilen og står for den type fotball som jeg litt flåsete kaller fremoverfotball, sa Drillo til TV 2 Sporten i november i fjor.

– Jeg har veldig stor respekt for Lars Lagerbäck. Om han er aktuell i det hele tatt aner jeg ikke, men det er den type trener jeg tror Norge trenger, sa Norges tidligere landslagstrener.

Drillo har tidligere lansert Lagerbäck for det engelske fotballandslaget.

— De trenerne som gjør det godt og får mye ut av lite, står høyt i kurs. Lars Lagerbäck må jo stå høyt i kurs nå, og de har jo hatt en svensk trener før der borte. Jeg har veldig stor sans for han som type, og for hva han står for fotballmessig. Jeg regner med at han vil det selv, men jeg vet ikke hvordan det engelske fotballforbundet tenker, uttalte Drillo til Aftenposten før Gareth Southgate ble ansatt permanet.

Aktuell for Norge i 2009 og 2013
TV 2 Sporten har tidligere omtalt at Lagerbäck var aktuell for Norge både i 2009 og 2013. Men den gang falt valgene på henholdsvis Drillo i 2009 og Per-Mathias Høgmo i 2013.

Kommentator Øyvind Alsaker ser på Lagerbäck som en perfekt kandidat for Norge. TV 2-ekspert Petter Myhre har tidligere også uttalt seg positivt om Lagerbäck.

– Jeg håper at han blir en kandidat igjen. Det hadde vært merkelig hvis han ikke ble det. Jeg ville sagt mer enn ja til Lagerbäck som trener. Han står ikke for den mest severdige fotballen, men Norge er ikke en nasjon som er kjent for severdig fotball. Norge er akkurat som Island dårligere lag enn de største nasjonene, og Lagerbäck skjønner at slike lag må spille på sine egne begrensninger, konkluderte eksperten.

Toppfotballsjef Nils Johan Semb opplyste til TV 2 forrige uke at NFF er dialog med flere kandidater.

– Jeg har ingen ytterligere kommentar utover det jeg meldte i forrige uke. Vi er nå i en fase hvor vi har samtaler med flere kandidater, men vi har ennå ikke kommet dit at vi er klare for å gå i forhandlinger med en kandidat, sier Semb til TV 2.