Odin (6) får dekket behandlingsreise til USA – men ikke til Bergen

Odin Knapstad (6) som har cerebral parese, må selv betale for behandlingsreise til Bergen. Hvis han reiste til USA for tilsvarende opptrening, ville han fått dekket reisen av det offentlige.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Odin fikk cerebral parese under fødselen og trener intenst for å bli bedre til å gå.

For to år siden var rekorden hans sju steg.

– Nå kan han gå over 100 skritt alene. Det er effekten av trening de siste årene, forklarer pappa Rune Knapstad til TV 2.

Odin har tidligere vært på opptrening på en amerikansk klinikk, men vil heller reise den langt kortere veien fra hjembyen Førde til Bergen for å intensiv opptrening.

I Bergen ligger Barnas Fysioterapisenter og Turbo, en allmennyttig stiftelse der spesialisterte fysioterapeuter utfordrer barn og unge til høyintensiv opptrening.

Må betale selv

Til Turbo kommer folk fra flere steder i Norge for å få trening de ikke får andre steder, forklarer Jannike Rieber i Turbo, Barnas Fysioterapisenter.

Men til tross for at Turbo kan vise til oppsiktsvekkende resultater, må familier selv betale i mangel på offentlig finansiering. Fortsetter Odin behandlingen i USA, får familien det derimot dekket av det offentlige.

– Det er jo et stort paradoks. Det koster jo selvsagt mer å dra til USA, men det finnes også et bra tilbud hos Turbo i Bergen, som vi ønsker å benytte mer, sier pappa Rune.

Løfte fra statsråden

Helse- og omsorgsminister Bent Høie var gjest ved Turbo.

VIL TRENE I BERGEN: Pappa Rune Knapstad vil at Odin skal trene i Bergen, men familien får ikke støtte til det.
VIL TRENE I BERGEN: Pappa Rune Knapstad vil at Odin skal trene i Bergen, men familien får ikke støtte til det. Foto: Alf Vidar Snæland/ TV 2

– Foreldre får støtte for å dra til USA men ikke for å dra til Bergen, hvordan kan det forklares?

– På et tidspunkt så var det en del foreldre som ønsket å ta i bruk en metode som ikke tilbys i Norge, og da ble det laget en løsning for at disse kunne får dra til utlandet. Når det gjelder tilbud i Norge så må disse få en avtale med en helseregion, forklarer Høie.

Han lover å satse mer på rehabilitering, men inntil anbud er lyst ut, må foreldre selv betale for innenlandsreiser.