HARDTRENING: Grethe Laila Fjelberg trener knallhardt hver dag. Her får hun fysioterapibehandling av fysioterapeut Øystein Jensen fra Elixia. Foto: Privat 
HARDTRENING: Grethe Laila Fjelberg trener knallhardt hver dag. Her får hun fysioterapibehandling av fysioterapeut Øystein Jensen fra Elixia. Foto: Privat 

Artistmanager Grethe Laila (60) ble rammet av to massive hjerneslag

– Nå skal jeg klare å gå igjen, sier manageren.

Det var den 18. februar i 2009 at livet til Grethe Laila Fjelberg (60) ble snudd på hodet.

Artistmanageren til kjente personer som Sven Nordin, Anne-Kat Hærland og Valkyrien Allstars, ble funnet livløs i sin egen leilighet.

Den da 52 år gamle manageren hadde fått et massivt hjerneslag.

Naboene som fant henne tilkalte ambulanse og hun ble raskt fraktet til sykehus.

Nytt massivt slag

Etter å ha vært ut og inn i koma i 14 dager ble Fjelberg på nytt rammet av et nytt stort hjerneslag.

FØR SLAGET: Grethe Laila Fjelberg var travel og mye på farten i sitt arbeid som artistmanager. Foto: Privat 
FØR SLAGET: Grethe Laila Fjelberg var travel og mye på farten i sitt arbeid som artistmanager. Foto: Privat 

– I ettertid har jeg blitt fortalt at legene ikke trodde at jeg ville overleve, forteller en beveget Fjelberg til God morgen Norge.

Mirakuløst vis

Etter mange timer på operasjonsbordet klare legene på Ullevål Sykehus på mirakuløst vis å redde livet hennes.

Fjelberg lå i koma i flere uker, og først i april kommer hun til bevissthet.

Som flere slagpasienter har erfart, så er det neglekt i venstre kroppshalvdel, og Fjelberg må ha hjelp til nesten alt.

– Det oppstod også komplikasjoner, og jeg måtte igjen opereres. En stent ble satt inn i hjernen.

Livet etter hjerneslag:

Et hjerneslag fører ofte til en ny og annerledes livssituasjon. Slaget kan svekke både den fysiske og psykiske helsen, og by på mange store og små utfordringer i hverdagen.

Derfor er det viktig at fagfolk, pårørende og du som selv er rammet jobber sammen for at skadene etter hjerneslaget blir så små som mulig, og at du blir mindre avhengig av hjelp fra andre.

Etter et hjerneslag er det meget viktig at du kommer i gang med opptreningen og rehabiliteringen så fort som mulig.

Hvis du får et hjerneslag vil du bli tatt imot og behandlet på sykehusets slagenhet. Her kombineres akutt behandling og rehabilitering slik at opptreningen kan starte umiddelbart.

På slagenheten blir du vurdert av et tverrfaglig team (lege, sykepleier, fysioterapeut, ergoterapeut, pedagog/logoped, psykolog, sosionom, ernæringsfysiolog og teamkoordinator) som starter utredningen, definerer mål i samarbeid med deg og dine pårørende, og utarbeider og gjennomfører en plan for rehabiliteringen.

Kilde: LHL - Landsforeningen for hjerte- og lungesyke.

Rehabilitering

Fjelberg og hennes støttespiller og venn Kjell Frølich Benjaminsen forteller om møter med store utfordringer for å få det riktige rehabiliteringstilbudet.

– Datteren min Marianne gikk på videregående da jeg ble rammet. Jeg var utrolig heldig å ha mennesker som blant annet Kjell rundt meg, forteller hun.

Egen regning

Etter å ha blitt flyttet rundt på forskjellige sykehjem og sykehus over en toårsperiode, hvor tilbudet for riktig rehabilitering er dårlig, bestemmer Grethe Laila seg for å ta et opphold på Høyenhall rehab for egen regning.

– De jobbet målbevisst med henne, forteller Kjell Frølich Benjaminsen.

– Og gradvis kommer fremgangen.

Store forskjeller

Helsefaglig rådgiver i Landsforeningen for hjerte- og lungesyke og tidligere slagsykepleier Torgeir Solberg Mathisen bekrefter at det er flere som kontakter LHL med liknende opplevelser.

Spesielt pårørende er viktig for mange. De bidrar med hjelp og støtte, men kan også tale pasientenes sak når de ikke makter selv.

LHL- HJERNESLAG: Torgeir Solberg Mathisen er tidligere slagsykepleier. Foto: LHL
LHL- HJERNESLAG: Torgeir Solberg Mathisen er tidligere slagsykepleier. Foto: LHL

For Fjeldberg er det viktigere enn noensinne å ha pårørende som kan kjempe for hennes sak og rettigheter. Gjennom flere år fortsetter kampen for riktig og tilstrekkelig assistanse og rehabilitering.

Vil gå igjen

Først i 2014 ble tilbudet så smått bedret, men fortsatt behøver hun mer BPA- brukerstyrt personlig assistanse for å kunne klare å gjennomføre rehabilitering og for å fortsette fremgangen.

– I Grethe Laila sin historie ser alle vi som står rundt henne hvor mye BPA - brukerstyrt personlig assistanse, har betydd.

– Nå håper vi på at hun får den hjelp hun behøver for å nå målet sitt om å kunne gå igjen, sier Frølich Benjaminsen.

Snakk med LHLs fagfolk og likemenn:

LHLs rådgivningstjeneste er et tilbud for pasienter, pårørende, helsepersonell og andre. Den finansieres gjennom medlemskap i Landsforeningen for hjerte- og lungesyke.

Rådgivningstelefonen

67 023 023

Eller chat på nettsidene til LHL Hjerneslag: