Lange bilkøer ut av Oslo i påsketider. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
Lange bilkøer ut av Oslo i påsketider. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix

Har du dieselbil? Dette må du vite om forbudet som starter tirsdag

Fra tirsdag morgen er det ikke være lov til å kjøre dieselbil i deler av Oslo.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Har du diesel på tanken, bør du la nøklene ligge fra klokken 06.00 tirsdag morgen.

For første gang innføres et midlertidig dieselforbud på kommunale veier i Oslo for å redusere forurensningen og de alvorlige helseskadene det kan medføre.

I første omgang er det lagt opp til dieselforbud i Oslo på tirsdag på grunn av akutt luftforurensning.

Kjøreforbudet gjelder hele det kommunale veinettet. Det vil si at forbudet ikke vil gjelde på veier som er statlige.

De statlige veiene i Oslo inkluderer blant annet Ring 3, E6, E18, og deler av Ring 1. Transport til og fra Oslo S, Vippetangen og Hjortneskaia vil fortsatt være mulig. På Ring 1 vil det skiltes der forbudet gjelder.

Det blir også forbudt å parkere på kommunens 1200 parkeringsplasser i sentrumskjernen på dager med høy luftforurensning.

Vær forberedt på kollektivkø

Det er forventet at mange som til vanlig tar dieselbilen til til og fra jobb i Oslo vil ta kollektivt under dieselnekten. Men det er ikke satt inn ekstra transportmidler.

– Kollektivtrafikken vil gå som normalt og det er ikke satt inn ekstra busser. Vi håper på å strekke rushtiden ut ved å oppfordre folk til å ta kollektivtransport litt tidligere eller senere enn vanlig. Hvis noen har mulighet til å ha hjemmekontor, så er det også bra, sier Gro Janborg, pressevakt i Ruter til TV 2 og legger til:

– Vær tålmodig!

Ruter har imidlertid noen busser i beredskap hvis det blir nødvendig.

NSB har heller ikke belaget seg på flere avganger tirsdag.

– Vi kjører som vanlig med full kapasitet, men vi forventer at det vil være flere reisende på enkelte tog. Vi anbefaler folk om å beregne god tid, sier pressevakt i NSB, Liv Eggebø til TV 2.

Vegvesenet vil stoppe bilister

Det er Statens Vegvesen og Politiet som har myndighet til å håndheve forbudet. De kan ilegge dieselbileiere som bryter forbudet et gebyr på 1500 kroner.

Derfor har Statens Vegvesen planlagt kontroller tirsdag.

– Vi har omprioritert en del ressurser slik at vi kan bidra til å håndheve dieselforbudet fra tirsdag. Vi vil være ute i trafikken og gjennomføre kontroller, sier Ing-Cristine Ericson, avdelingsdirektør for veg i Oslo, Statens Vegvesen til TV 2.

– Hensikten er jo å bedre luftkvaliteten i Oslo, så det er viktig for oss at dette fungerer, sier Ericson.

– Er det sånn at man kan få bot for eksempel om man står parkert på en tidsbegrenset parkering?

– De vi bøtelegger vil være bilister vi stopper i trafikken.

Politiet blir nedringt

Politiet vil derimot ikke iverksette tiltak for å bøtelegge bilister.

– Vi setter ikke inn ekstra ressurser eller planlegger egne kontroller. Men hvis vi kommer over klare overtredelser så har vi mulighet til å bøtelegge. Men dette forbudet gjelder jo av helsemessige årsaker og det er snakk om holdninger og hensyn. Derfor er det like viktig for å politiet å gi dieselbilister en muntlig tilrettevisning og ikke nødvendigvis sanksjonere, sier informasjonssjef i Politiet, Unni Grøndal til TV 2.

Sentralbordet til Oslo-politiet har blitt nedringt mandag med spørsmål om dieselforbudet.

Disse blir ikke rammet:

 • Tunge kjøretøy som benytter Euro VI-teknologi
 • Bil klassifisert som diesel ladbar hybrid og som har en elektrisk rekkevidde uten bruk av forbrenningsmotor på minimum 40 km, så fremt bilen utelukkende kjører på elektrisk energi
 • Kjørebehov kan dokumenteres ved hjelp av f.eks en oppdragsbekreftelse fra arbeidsgiver/oppdragsgiver, fraktseddel, avtale eller lignende.
 • Kjøretøy som transporterer en forflytningshemmet person og som har med gyldig parkeringsbevis for forflytningshemmede (HC-kort)
 • Utrykningskjøretøy
 • Kjøretøy som benyttes i offentlig tjeneste
 • Pasienttransport, dvs. transport av pasienter til eller fra sykehus eller lege. Det skjer enten ved at transport rekvireres av sykehuset eller legen, eller ved at pasienten reiser ved egen hjelp. Legetimer må kunne dokumenteres, f.eks ved å fremvise timeavtale.
 • Kjøring til og fra fergetransport. Unntaket er ment å gjelde de som skal ha med bilen på fergen, samt de som har parkert bilen på parkeringsplass ved fergeleie før forbudet inntrådte.
 • Kollektivtrafikk
 • Kjøretøy med persontransportløyve
 • Bil med kjennemerke med gule tegn på blå bunn, dvs. diplomatbiler

Kilde: Oslo kommune