Langer ut mot organisert idrett for barn: – Følte at jeg var en barnevakt

Ingrid Kristiansen tror mange kjenner på presset og ber nå foreldre sette ned foten. Det er ikke nødvendig å bli med på det organiserte aktivitetskjøret.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tidligere friidrettsutøver Ingrid Kristiansen mener barn blir gladere og mer aktive av å drive med fri lek enn organisert idrett. Hun mener også at jaget etter organiserte aktiviteter sliter på foreldre.

– Jeg er bekymret for at småbarnsforeldre i dag føler det kavet og jaget. Jeg ser det nesten daglig, sier Kristiansen.

Med blogginnlegget «Trenger barn/unge å trene?» setter den tidligere maratondronningen og personlige treneren fokus på den organiserte og spesialiserte barneidretten.

Handler om prioritering

Kristiansen møtte utviklingssjef for Norges idrettsforbund, Anja Veum til debatt på TV 2 Nyhetskanalen. Kristiansen sier hun forstår at mange lever med en svært hektisk hverdag, men hun mener også at dette handler om prioriteringer.

– Det er jo sikkert veldig vanskelig, men man har jo tid til å trene seg selv. Veldig mange foreldre i den gruppa som jeg snakker om har tid til å gå på treningssenteret eller gå på langrennstrening, og å gå så og så mange mil på ski. Også sender man barna til organisert idrett, sier hun.

Kristiansen har selv erfaring som trener for organisert barneidrett.

– Jeg har vært en sånn trener selv for en del år siden, og jeg følte at jeg var barnevakt for mange av de barna, forteller hun.

Veum i Norges idrettsforbund ser at foreldre har et behov for å sende barna på organisert aktivitet, men at det må være opp til foreldrene å finne en balanse mellom organisert og fri lek.

– Sånn vi ser så er det stort sett ikke enten eller her. Man bør være i egen aktivitet vel så mye som man er på organisert trening, sier Veum.

Betyr ikke nødvendigvis mer aktivitet

Kristiansen har gjennom egne barn opplevd at organisert trening ikke nødvendigvis fører til mer aktivitet. Selv mener hun foreldre fint kan stå for å aktivisere barna selv. Veum mener derimot at organisert idrett også kan bety mye fri lek mellom barna, og at alternativet for mange kan være å sitte innendørs.

– Den beste aktiviteten er faktisk aktivitet preget av lek. Veldig mye av aktiviteten er lek, men gjerne med mening. Sånn at du lærer å gå på ski eller og svømme, sier Veum.

– Ja, men hvorfor må man kjøre barna sine for å være med på organisert lek hvis du da på en måte kan organisere gjengen i gata, klassekamerater og gjøre det samme uten at alle måtte kjøre bil, svarer Kristiansen.

Hun mener foreldre er blitt mer slappe og overbeskyttende, men at man må finne alternativer for å vise barna måter og være aktive på.

– Kanskje det går an å gå, sykle eller sparke for de som bor steder hvor det går an å sparke. Tenke på det som fysisk aktivitet. Å få barn til og skjønne at det er mange måter å trene på. Rett og slett ved å bevege seg fra A til B på sine egne ben, sier hun.