TAR OVER: Donald Trump tar over makten i Det hvite hus 20. januar.
TAR OVER: Donald Trump tar over makten i Det hvite hus 20. januar. Foto: Shannon Stapleton

Donald Trump vurderer atomvåpenavtale med Putin

Donald Trump (70) langer ut mot både NATO og Angela Merkel.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den kommende presidenten i USA, Donald Trump, tar over Det ovale kontor på fredag.

USAs neste president har for første gang gitt to større intervjuer med europeiske aviser, britiske The Times og tyske Bild.

Deal med Putin

Trump uttaler seg blant annet om forholdet til Russland og de to landenes atomvåpen.

Han sier det er muligheter for en grundig avtale med Russland om atomnedrustning og at han vil lette på sanksjonene mot landet, etter annekteringen av Krim-halvøya.

– La oss se om vi kan få noen gode avtaler med Russland. Jeg mener antall atomvåpen burde være mye lavere, reduseres betraktelig, det er en del av det, sier Trump til avisen.

USA og Russland er de to landene i verden med mest atomvåpen. Ifølge Reuters har USA 1367 missiler, mens Russland har 1796 stridshoder.

– Russland sliter veldig akkurat nå, på grunn av sanksjonene, men jeg tror noe som vil komme mange mennesker til gode kan skje.

Uttalelsene går på tvers av tidligere uttalelser, der Trump for eksempel har tvitret at «USA må styrke og utvide atomkapasiteten til den dagen kommer når verden tar til vettet».

Ut mot NATO

I intervjuet snakket også Trump om NATO og USAs rolle i avtalen.

Han gjentok at han mener alliansen er foreldet.

– Den er foreldet fordi den ikke håndterer terror. Jeg fikk mye pepper for dette i valgkampen, men så har folk begynt å bli enige, sier Trump.

Den kommende 45. presidenten understreker likevel at avtalen er veldig viktig for ham.

Han mener også at mange av NATO-landene ikke betaler nok for sin beskyttelse.

– Mange betaler ikke det de skal, som jeg mener er urettferdig overfor USA. Men det skal sies at NATO er viktig for meg. Men det er fem land som betaler det de skal. Fem. Det er ikke mye, sier han.

Uttalelsene fra Trump minner om det han sa tidlig i valgkampen

– Merkel med katastrofal feil

Trump går i intervjuene også hardt ut mot sier Tysklands statsminister Angela Merkel, som han mener gjorde en «katastrofal feil» da hun lot mange flyktninger slippe inn i landet.

– Jeg mener hun gjorde en veldig katastrofal feil, og det var å ta inn alle de illegale, du vet, ta imot alle de menneskene uansett hvor de kom fra, sier han i intervju med den britiske avisen The Times og tyske Bild. Trump legger til at han har «stor respekt» for Merkel.

Om lag 890.000 flyktninger, mange av dem fra borgerkrigsherjede Syria, kom til Tyskland i 2015.

Trump sier flere land kan følge Storbritannia ut av EU på grunn av EU og Tysklands flyktningpolitikk. Han hevder Europa vil bli ødelagt «hvis flyktninger fortsetter å strømme til». Det store antallet flyktninger var årsaken til at britene stemte for å forlate EU, ifølge den påtroppende presidenten.

– Om de ikke hadde blitt tvunget til å ta imot alle disse flyktningene, tror jeg ikke vi hadde hatt brexit, sier han i fellesintervjuet med de to avisene.

NTB/ TV 2