Solbakken slakter City: – Brukt milliarder på hasardiøse kjøp

Fotballprofilene i TV 2s studio tror Pep Guardiola er veldig i tvil om hva som må til for å snu City-skuten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se studiopraten fra Fotballkveld England i videovinduet øverst!

Everton-Manchester City 4-0

Se Premier League på TV 2 Sumo og TV 2 Sport Premium!

Premier League-søndagens største sjokk fant sted på Merseyside, der Everton nedsablet Pep Guardiolas titteljagende Manchester City med 4-0.

Les også: Guardiolas City fullstendig ydmyket av Evertons tenåringer

I TV 2s kveldssending Fotballkveld England var to av Norges største fotballprofiler skremt over forsvarsspillet som ble vist av bortelaget.

– Uansett hvordan du vrir og vender på det så må Manchester City stramme opp forsvarsspillet, for det er ikke godt nok. Du kan ikke vinne Premier League ved å slippe til så mange lettkjøpte sjanser hver eneste kamp, og særlig på bortebane, sa Ståle Solbakken.

FCK-treneren gjestet TV 2s studio søndag, og la ingenting imellom da han tok for seg Citys bakre rekker.

– De har brukt en del milliarder på det jeg synes er mer eller mindre hasardiøse kjøp, særlig på stopperplass. Otamendi synes jeg nesten er verre enn Stones. Det er ikke noe godt par. Kolarov er definitivt ikke en god stopper. Kompany er alltid skadet. Mangala, hvor er han? Jo, han er på lån. Jeg tror ikke Guardiola har det godt. Tacoen er ikke varm hver kveld der nå, sa Solbakken.

Hangeland: – Han virker motløs og tiltaksløs
Under Pep Guardiolas ledelse har de lyseblå nå tapt fire av de siste åtte kampene i Premier League, og Brede Hangeland tror spanjolen er usikker på hvordan ting skal snu.

– Når du ser Guardiola på benken så ser du en mann som jeg vurderer som litt motløs og tiltaksløs. Han vet ikke helt hva han skal gjøre med dette her. Han har opplevd mye medgang i sin managerkarriere, og jeg tror han er litt i tvil om hvordan han skal angripe denne utfordringen her og få City høyere opp på tabellen, sa TV 2s Premier League-ekspert.

Ti poeng bak lederen: – Enten stramme opp eller spille på mindre risiko
Laget som av mange var regnet for den største tittelfavoritten forut for sesongstart er nemlig nummer fem, ti poeng bak ledende Chelsea, når 17 kamper gjenstår av sesongen.

– Selv om City dominerer med ball, så er det altfor mange både kollektive og individuelle feil i den defensive delen av spillet. Enten må det strammes opp, ellers så må den offensive risikofaktoren bli mindre, sa Ståle Solbakken.

– Han må ta to-tre, kanskje fire steg tilbake
FCK-treneren mener Guardiolas tilnærming til managerjobben nå må være
helt ulik den han hadde både i Barcelona- og Bayern München-dagene.

– Det Guardiola er vant til er hele tiden å bygge på det offensive spillet. Legge på detaljer med Bayern München og med Barcelona, der han har alt på plass. Grunnmuren er der både defensivt og offensivt. Han liker å leke seg med litt nye formasjoner. Det er verdensklassespillere som han jobber med detaljer med på treningsfeltet for å ta det et steg til. Her må han nå to-tre, kanskje fire steg tilbake og begynne med det grunnleggende, nemlig forsvarsspill, sa Solbakken.

Solbakken tror Pep er frustrert over kvaliteten han rår over
I møtet med gamleklubben Everton var 500-millionersmannen John Stones en av dem som fikk kjørt seg, og fasit etter 21 kamper er at City har 26 baklengsmål. Det er kun åttende best i ligaen.

– Jeg tror han er frustrert over kvaliteten på noen av de forsvarsspillerne han har. Han har kjøpt Stones for en halv milliard, som ikke kan forsvares til nå. Han har en del eldre spillere som antakeligvis har en nedadgående kurve og som aldri vil bli bedre enn det de er nå. Jeg tror han river og sliter i seg om hvilken vei han skal gå. Jeg tror han er veldig i tvil, men han må stramme opp forsvarsspillet uansett hvordan du vrir og vender på det, sa Solbakken.

Avlivet myten om «en offensiv trener»
Til tross for at Guardiola på sine trenerdager i Spania og Tyskland ble kjent som ansvarlig for lag som var veldig gode offensivt, var det også orden i de bakre rekker hos begge hans foregående giganter.

– Forsvarsspillet i Barcelona og i Bayern München var jo noe av grunnlaget. Mange sier at han er en offensiv trener. Selvfølgelig er han det, men han har alltid hatt et veldig, veldig godt defensivt grunnlag som han bygger offensiven på. Nå er det litt vekke, det er for mange spillere som ikke holder den kvaliteten som jeg tror han ønsker seg, sa Solbakken.

Brede Hangeland er spent på hva som skjer de neste ukene. Uten spillere inn tror TV 2-eksperten at Manchester City-sjefen tvinges til å tenke ut noe nytt.

– Det spørs om Guardiola igjen backes i transfermarkedet og om pengestrømmen er evig fra disse rike arabiske eierne eller om han må jobbe med det han har. Da må Guardiola tenke litt nytt, for nå går det definitivt ikke på skinner. Når han taper mot sin gamle venn og lagkamerat Koeman på denne måten, så blir det en tung uke på treningsfeltet til Manchester City, sa Hangeland.

Se helgens PL-sammendrag: