FORBUD: Det blir forbudt å kjøre dieselbiler i Oslo på tirsdag.  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
FORBUD: Det blir forbudt å kjøre dieselbiler i Oslo på tirsdag.  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Dieselforbud i Oslo fra tirsdag

Fra tirsdag blir det forbudt å kjøre dieselbil på kommunale veier i Oslo på grunn av akutt helseskadelig luftforurensning.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag og tirsdag er det ventet kaldt vær og lite vind. Det er sannsynlig med høy eksosforurensning over store områder av byen disse dagene.

Derfor innfører Oslo kommune forbud mot å kjøre med dieselbil på kommunale veier fra klokka 6 til klokka 22 fra tirsdag.

Akutt behov

Kjøreforbundet gjelder fram til Bymiljøetaten vurderer at det akutte behovet ikke lenger er til stede. Staten har fattet tilsvarende vedtak for deler av Ring 1.

Dieselbilforbud kan bli innført når det er eller er ventet høy luftforurensning som følge av eksos over større områder av byen i to dager eller mer, informerer Oslo kommune om på sine nettsider.

– Akutt høy luftforurensning innebærer at det kan være helsefarlig for barn, eldre og astmatikere å bevege seg utendørs. Dieselforbud er et inngripende tiltak, men er nødvendig for å ta vare på helsa til byens innbyggere, sier Gerd Robsahm Kjørven, konstituert direktør i Bymiljøetaten i Oslo kommune.

Dieselforbudet vil alltid bli varslet minimum 24 timer før det iverksettes. Varslingen bil skje via kommunens nettsider og sosiale medier, samt på lystavlene langs hovedveiene.

Gjelder ikke alle veier i Oslo

Kjøreforbudet gjelder hele det kommunale veinettet. Det vil si at forbudet ikke vil gjelde på veier som er statlige.

De statlige veiene i Oslo inkluderer blant annet Ring 3, E6, E18, og deler av Ring 1. Transport til og fra Oslo S, Vippetangen og Hjortneskaia vil fortsatt være mulig. På Ring 1 vil det skiltes der forbudet gjelder.

Bilførere som bryter forbudet kan risikere å bli bøtelagt opp til 1.500 kroner.

Ruter forventer økt pågang

Ruter ser for seg at det vil bli større pågang på kollektivtransport med dieselforbudet på kommunale veier, men tror det vil gå greit.

– Med det forbudet som er vedtatt, venter vi noe økt pågang i kollektivtrafikken. Vi ser at vi har noe ledig kapasitet. Hvis folk følger de rådene som er gitt, skal dette gå greit, sier kommunikasjonssjef Gro Janborg i Ruter til NTB.

Hun gjentar rådene som kommunen har kommet med, som å reise utenom rushtiden eller jobbe hjemmefra – dersom der er mulig.

Ruter vil komme med oppdatert informasjon på nettsidene sine og via sosiale medier.

– Det kan også være lurt å beregne litt god tid, så skal vi gjøre vårt, sier kommunikasjonssjefen.

Oppdatering 22.35: Forbudet gjelder for dieseldrevne kjøretøy, men med noen unntak. Blant annet omfattes ikke nyttekjøretøy av forbudet. Alle unntakene kan man lese på Oslo kommunes sider.

(NTB/TV 2)