Rørt Mahad til TV 2:

– Jeg har lyst til å gi Sophie Elise en klem

Mahad Adib Mahamud har mottatt en rekke støtteerklæringer etter at TV 2 fredag fortalte hvordan UDI har fratatt ham statsborgerskapet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En av støtteerklæringene kommer fra bloggeren Sophie Elise Isachsen. Etter å ha sett TV 2s sak fredag kveld, skrev hun lørdag følgende på bloggen sin:

– Her er en mann som har jobbet - og skattet til Norge i flere år - tatt utdanning, bygd hus og fått familie, som er utrolig mye mer enn man kan si om mange andre mennesker i dette landet, skriver hun.

Bloggeren uttrykker også sterk misnøye med innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp). I tillegg oppfordrer Isachsen andre bloggere til å engasjere seg i saken.

– Eller er folk redde for å miste sponsorpengene sine, spør hun syrlig.

– Vil gi henne en klem

Når TV 2 møter Mahad lørdag viser han frem telefonen sin. Det siste døgnet har det tikket inn en rekke støtteerklæringer.

– Det varmer hjertet mitt, sier han.

Det var en venninne som gjorde han oppmerksom på at Sophie Elise Isachsen hadde gått ut og støttet ham offentlig.

– Jeg vil veldig gjerne takke henne. Om jeg hadde møtt henne, skulle hun fått en god og varm klem, sier Mahad.

Med jobben som bioingeniør på Ullevål sykehus og nybygd hus i Nittedal, levde 30-åringen inntil nylig et godt liv i Norge. Men nå påstår UDI at han løy seg til norsk statsborgerskap. Mahad var 14 år da han kom alene til Norge.

Mister rettighetene sine

Mahad har dokumenter som viser at han er fra Somalia, men UDI påstår at han kommer fra nabolandet Djibouti. Det benekter djiboutiske myndigheter, som ikke vil godta at han sendes dit.

Dermed må han leve som statsløs i Norge, uten noen rettigheter.

– Jeg kan ikke gå til lege om jeg blir syk. Jeg har ikke personnummer som kan bevise hvem jeg er, sa Mahad til TV 2 på fredag.

– Jeg er fra Brumunddal! Men plutselig, over natten har jeg blitt en utlending. En statsløs mann.

20. januar mister han arbeidstillatelsen som en følge av at statsborgerskapet er inndratt.

Vil ikke klandre Listhaug

Mens Sophie Elise Isachsen går hardt ut mot innvandrings- og integreringsminister, er Mahad mer forsiktig.

– Jeg vil ikke angripe Listhaug personlig. Hun er statsråd og skal representere alle nordmenn. Det blir feil av meg å gå løs på henne, men jeg mener det er en feil med systemet. Grunnloven skal ta vare på alle. Vi er alle nordmenn - også jeg, sier han.

TV 2 har bedt Sylvi Listhaug om å kommentere saken, men Justis- og beredskapsdepartmenetet har foreløpig ikke svart på vår forespørsel.

På sin offentlige Facebook-profil skriver Listhaug at «TV 2 fremstiller dette som en hjerterå sak, og jeg forstår godt hvorfor folk reagerer!». Avslutningsvis skriver hun at «de som jukser seg til opphold og statsborgerskap må avdekkes og sendes ut fordi det både er fornuftig og rettferdig».