OPPRØRT: Sophie Elise Isachsen har lite til overs for Norges innvandrings- og integreringsminister.
OPPRØRT: Sophie Elise Isachsen har lite til overs for Norges innvandrings- og integreringsminister. Foto: NTB Scanpix

Sophie Elise langer ut mot Sylvi Listhaug:  – Nå er det faen meg nok!

Blogger Sophie Elise Isachsen tar et kraftig oppgjør med innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug etter TV 2s reportasje fredag kveld.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Saken handler om bioingeniøren Mahad Adib Mahamud som mister retten til å jobbe etter å ha vært 17 år i Norge. Han har tatt utdanning, kjøpt hus og levde inntil nylig et godt liv.

Men nå påstår UDI at han løy seg til norsk statsborgerskap. Mahad var 14 år da han kom alene til Norge.

Mahad har dokumenter som viser at han er fra Somalia, men UDI påstår at han kommer fra nabolandet Djibouti. Det benekter djiboutiske myndigheter, som ikke vil godta at han sendes dit. Dermed må han leve som statsløs i Norge, uten noen rettigheter.

– Jeg kan ikke gå til lege om jeg blir syk. Jeg har ikke personnummer som kan bevise hvem jeg er, sier 30-åringen til TV 2.

Raser mot Listhaug

Innvandringsminister Sylvi Listhaug har gitt UDI mer penger for å undersøke gamle saker, ta de som har jukset, og sende dem ut - uansett hvor lenge de har vært i landet.

Sophie Elise Isachsen reagerer kraftig etter å ha sett reportasjen om Mahad.

– Her er en mann som har jobbet - og skattet til Norge i flere år - tatt utdanning, bygd hus og fått familie, som er utrolig mye mer enn man kan si om mange andre mennesker i dette landet, skriver hun i et innlegg på sin blogg med overskriften «Nå er det faen meg nok!».

Ønsker å gjøre noe

Om Listhaug er hun ikke nådig:

– Det forbauser meg at hun rekker å komme med så mange selvmotsigelser i løpet av en uke - for et travelt liv. Jeg er sint, og det er irriterende å starte på feil måte, slik som nå.

– Nå har en av veldig mange som faktisk bidrar til dette landet mistet sin rettighet her. Er det noe jeg kan gjøre? Kan jeg seriøst gjøre noe, for jeg har veldig lyst, skriver hun.

Ber om blogger-opprør

Bloggeren beskriver at hun ser på Listhaug som «rar» og skriver videre:

– Det første jeg får opp i hodet er bildet av hun ligger og plasker i havet for å føle på kroppen hvordan det er å være en flyktning som krysset et hav. Akkurat det innslaget er det mest idiotiske jeg har sett i hele mitt liv.

Isachsen oppfordrer flere bloggere til å engasjere seg i saken.

– Eller er folk redde for å miste sponsorpengene sine, spør hun.

Ber bloggere engasjere seg

TV 2 har bedt Sylvi Listhaug om å kommentere saken, men Justis- og beredskapsdepartmenetet har foreløpig ikke svart på vår forespørsel.

På sin offentlige Facebook-profil skriver Listhaug at «TV 2 fremstår dette som en hjerterå sak, og jeg forstår godt hvorfor folk reagerer!».

Listhaug skriver at det «ikke er sånn at folk blir fratatt statsborgerskapet uten bevis. Det er også slk at de kan ta saken videre til både Utlendingsnemda og domstolene». Statsråden beskylder Arbeiderpartiet for å liberalisere politikken sin, noe Ap på sin side avviser.

Avslutningsvis skriver hun at «de som jukser seg til opphold og statsborgerskap må avdekkes og sendes ut fordi det både er fornuftig og rettferdig».