FEIRER TRUMP: Toby Keith og Lee Greenwood skal synge under en konsert dagen før innsettelsen av den neste presidenten. Foto: Rob O'Neal/Florida Keys News Bureau via AP, Tony Gutierrez/AP
FEIRER TRUMP: Toby Keith og Lee Greenwood skal synge under en konsert dagen før innsettelsen av den neste presidenten. Foto: Rob O'Neal/Florida Keys News Bureau via AP, Tony Gutierrez/AP

Country-fest når Trump innsettes som president

Countryartistene Toby Keith og Lee Greenwood er blant artistene som har sagt ja til å synge under innsettelsen av den nye presidenten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det opplyser Trumps innsettelseskomité til nyhetsbyrået AFP, ifølge Ritzau.

Keith og Greenwood er muligens ikke så godt kjent i Norge, men Toby Keith var en av USAs mest fremtredende countrysangere på 1990-tallet.

Etter terrorangrepene 11. september 2001 ga han ut sangen «Courtesy of Red, White and Blue».

Patriotisk budskap

74 år gamle Lee Greenwood er en veteran som er mest kjent for sangen «God Bless the USA» fra 1984.

– Det er en ære for meg å være en del av historien igjen og synge for den kommende presidenten, sier Greenwood ifølge AFP og Ritzau.

De to skal opptre under et arrangement 19. januar, dagen før selve innsettelsen.

Her fremfører Greenwood «God Bless the USA» før en baseballkamp i 2001:

På kant med Adele

Gjennom valgkampen hadde Donald Trump flere kontroverser med kjente artister fordi han brukte deres musikk under sine arrangementer uten å ha bedt om tillatelse.

INGEN TRUMP-FAN: REM-vokalist Michael Stipe. (Photo by Christopher Smith/Invision/AP)
INGEN TRUMP-FAN: REM-vokalist Michael Stipe. (Photo by Christopher Smith/Invision/AP)

Adele, Aerosmith og REM er blant stjernene som reagerte sterkt da de ble gjort oppmerksomme på at deres sanger ble brukt som del av Trumps valgkamparrangementer. Aller tydeligst var kanskje REM-vokalist Michael Stipe etter at Trump brukte deres sang «It's The End Of The World As We Know It (and I Feel Fine)»:

– Go fuck yourselves, meldte Stipe, og fortsatte:

– Ikke bruk vår musikk eller min stemme i din idiotiske parodi av en valgkamp.

Queen-medlem Brian May likte svært dårlig at Trump tok i bruk bandets eviggrønne «We Are The Champions».

– Uautorisert bruk på det republikanske landsmøtet, meldte bandet på Twitter.

Elton John sa nei

Trump har hatt betydelige problemer med å rekruttere kjente artister til innsettelsesseremonien fredag 20. januar. Elton John og Beach Boys er blant artistene som skal ha sagt nei. Det samme har Andrea Bocelli, Ice T og Moby, ifølge New York Times.

Musikkjournalist Asbjørn Slettemark sa til Nyhetskanalen lørdag at han tror Trump gjerne vil være en del av stjernegalleriet som dominerer den amerikanske musikkscenen, men han får det ikke til fordi nesten ingen vil ha noe med ham å gjøre.

Fornærmet Trump raser mot hollywoodstjerne

– Hans svar på det blir å angripe stjernene, å kalle det «so sad» og «very unfair», sa Slettemark.

Trump langet nylig ut mot Meryl Streep og kalte den tredobbelte Oscar-vinneren «overvurdert». Årsaken til Trumps utblåsning var at Streep uttalte fra scenen under Golden Globes-utdelingen hvor sjokkert hun var over Trumps etterligning av den sykdomsrammet journalisten Serge Kovaleski.

Barnestjerne stiller opp

De som er bekreftet til Trump-feiringen, foruten countryartistene Greenwood og Keith, er blant andre 16 år gamle Jackie Evancho. Jackie har gjort karriere i USA etter at hun ble nummer to i «America's Got Talent» i 2010. Evancho skal etter planen avslutte seremonien 20. januar med å synge nasjonalsangen «The Star-Spangled Banner».

SYNGER NASJONALSANGEN: Jackie Evancho.Paul Morigi/Getty Images for Capital Concerts/AFP 
SYNGER NASJONALSANGEN: Jackie Evancho.Paul Morigi/Getty Images for Capital Concerts/AFP 

The Mormon Tabernacle Choir, som har sunget ved tidligere innsettelser, har bekreftet at de stiller. Det har dog ikke skjedd uten debatt, og minst ett medlem har sluttet i protest.

– Jeg vet at jeg ikke kan kaste roser til Hitler. Og jeg vil absolutt ikke synge for ham, skrev sangeren Jan Chamberlin på Facebook ifølge CNN.

Det storselgende rockebandet 3 Doors Down vil opptre på konserten 19. januar. Bandet er mest kjent for hitlåtene «Kryptonite» og «Here Without You» fra tidlig på 2000-tallet.

Populismens tryllestøv

Retorikkekspert og USA-kommentator Trygve Svensson mener det ikke er utelukkende negativt for Trump at superstjerner sier nei til å stille opp for ham.

– Det er klart at dette er mennesker mange respekterer og er glad i, men samtidig er det er det mye glamour og høy kjendisfaktor, og da er du noe annet enn «vanlige folk». Ved at de sier nei, hjelper det Trump å underbygge hans historie om at han er mot elitene og at mainstream er mot ham. Som vi har sett, har det blitt populismens tryllestøv å kaste eliteordet mot alt man er uenig i, sier Svensson.

Han mener også at artistene kan vurdere det slik at de har nytte av å markere motstand mot Trump.

– Men for å motsi meg selv, skal man passe seg for alltid å lete etter en begrunnelse for folks handlemåte. Det er ikke sikkert at det ligger noen større årsak bak et ja eller nei, sier Svensson.