TILBAKE HOS MAMMA: I 2012, 25 år etter at han forsvant, fikk Saroo se sin mor igjen. Gjenforeningen skjedde i hennes hjem i Khandwa i India. 
TILBAKE HOS MAMMA: I 2012, 25 år etter at han forsvant, fikk Saroo se sin mor igjen. Gjenforeningen skjedde i hennes hjem i Khandwa i India.  Foto: Saurabh Das/AP

Som femåring opplevde han sitt verste mareritt på toget

Saroo (35) trodde aldri han skulle få se moren sin igjen. Nå har den utrolige historien har nådd filmlerretet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Khandwa i India, 1986.

Saroo Khan er fem år gammel og bor i en trang, ettromsleilighet med sin mor og tre søsken.

Familien er, i likhet med store deler av landets befolkning, svært fattige. Khan og brødrene pleier ofte å lete etter mat rundt om i byen, særlig ved togskinnene.

– Hvis du virkelig ville finne mat, var togstasjonen det beste stedet. Det var ikke bare meg, det var andre tiggere og folk på togstasjonen også, forteller Saroo til CBS, 30 år senere.

Det er hit han drar en sen kveld med broren. Fem år gamle Saroo er trøtt, og legger seg til å sove på en benk mens storebroren leter etter mat og verdisaker mellom togsporene.

Da han våkner, er broren ikke å se. Men det står et tog på skinnene foran ham, og femåringen går inn for å lete etter broren. Han finner ikke storebroren, men et komfortabelt togsete, hvor han sovner på nytt.

Så begynner toget å kjøre.

– Et spøkelsestog

Saroo vet ikke hvor lenge han sov før han våknet på toget som raste avgårde, vekk fra hjembyen. Men da den lille gutten skjønte hva som hadde skjedd, ble han livredd.

– Det er som et spøkelsestog. Ingen er på toget, og det suser nedover sporene, sier han.

Han forsøkte å komme seg ut av toget, men klarte det ikke.

– Jeg løp frem og tilbake. Tårer. Jeg var låst inne i vognen. Jeg kunne ikke åpne den. Jeg er på denne vognen, på dette toget, helt alene og innelåst som en fange. Togets fange, sier han.

Over 100 mil hjemmefra

Inderen anslår at han var fanget på toget i rundt et døgn, før det stoppet. Da var han i Calcutta, godt over 100 mil hjemmefra.

– Jeg fikk panikk. Hjertet mitt banket raskt, og jeg ropte på broren min, søsteren min og mamma, sier han.

Etter uker på vandring rundt i byen med rundt 14 millioner innbyggere, ble Saroo plukket opp av et barnehjem. Da hadde han levd av matrester han fant på gata.

Ettersom han ikke husket verken etternavnet sitt, hjemadressen eller hvor han kom fra, ble han erklært foreldreløs.

Noen måneder senere ble han adoptert av et australsk par – John og Sue Brierly.

Flyttet til Australia

Fem år gamle Saroo be sendt med fly til sine nye foreldre, og til et helt nytt liv på øya Tasmania i Australia. I årene som fulgte fikk han nytt etternavn – Brierley, lærte seg australsk og utdannet seg til forretningsmann.

FILM: Saroos utrolige historie har blitt film. Her er han (t.v) og skuespillerne Nicole Kidman, Priyanka Bose og Dev Patel fotografert på premierefest i Los Angeles. 
FILM: Saroos utrolige historie har blitt film. Her er han (t.v) og skuespillerne Nicole Kidman, Priyanka Bose og Dev Patel fotografert på premierefest i Los Angeles.  Foto: Jesse Grant

Men Brierley glemte aldri familien i India. Han tenkte mye på moren og søsknene, og hva de trodde hadde skjedd med ham.

– De minnene kom til live når jeg sov, forteller han.

Brukte Google Earth

Etter hvert som han ble eldre, forsøkte Brierley å fremkalle konkrete minner om hvordan hjembyen så ut. Han begynte samtidig å bruke Google Earth for å se på satellittbilder.

Han avgrenset en søkeradius fra Calcutta, beregnet utifra togenes fart og hvor lang tid han mente å ha vært innesperret i togvognen. Etter flere år falt brikkene endelig på plass, da han fant stedet som liknet på minnene fra barndommen.

– Plutselig så jeg denne togstasjonen og zoomet meg inn. Det matchet absolutt perfekt, sier han.

Gjenforent

I 2012 dro Brierley til India, og til barndomsbyen. Ved hjelp av lokale innbyggere klarte han å spore opp moren. Søsknene var flyttet til nærliggende byer.

MOREN: Kamla Munshi, Saroos mor, bor fortsatt i byen hvor sønnen forsvant fra. Hun har alltid håpet at han ville komme tilbake.
MOREN: Kamla Munshi, Saroos mor, bor fortsatt i byen hvor sønnen forsvant fra. Hun har alltid håpet at han ville komme tilbake. Foto: Saurabh Das/AP

– Da jeg så ham, visste jeg at han var min Saroo, sier moren, Kamla Munshi, til CBS.

Til tross for gleden ved å gjenforenes med sin mor, ble reisen til India også vanskelig for Brierley. Han fant nemlig ut at storebroren, som var på togstasjonen med ham den skjebnesvangre kvelden, ble påkjørt av toget og drept den samme kvelden.

– Man kan ikke tenke seg hva hun [moren] har gått gjennom. Den ene sønnen visste hun at døde, mens den andre bare forsvant, sier han.

Til Hollywood

I dag er Brierley 35 år gammel. Hans utrolige historie har fanget Hollywoods interesse, og har blitt til filmen «Lion», som i disse dager kan sees på norske kinoer.

Dev Patel, som gjorde stor suksess i Slumdog Millionaire, spiller Saroo.

– Han har gjort en fantastisk jobb. Jeg har møtt ham, og han er en flott fyr full av livslyst og vitalitet, sier Brierly til australske ABC.

Han har vært tilbake i India 14 ganger etter sitt første møte med moren i 2012. I tillegg kommuniserer han med sin biologiske familie via sosiale medier.

Men det er Australia som er hjemme for 35-åringen.

– Jeg får hjemlengsel, men Hobart i Tasmania er hvor familien min er og hvor hjertet mitt er, sier han.