MÅ RYDDE OPP: Fattighuset på Grønland har fått kritikk for fordelingen av midler. Foto: Lise Åserud / Scanpix
MÅ RYDDE OPP: Fattighuset på Grønland har fått kritikk for fordelingen av midler. Foto: Lise Åserud / Scanpix

Fattighuset: – Vi skjønner at det går mange rykter nå

– Vi skal rydde opp i rutinene, sier styremedlem Sverre Rusten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Styremedlemmer ved Fattighuset har bevilget penger til seg selv, skrev VG tidligere denne uken. Midlene det er snakk om er fra et minnefond. Tre av fem styremedlem har mottatt 10.000 kr hver.

I kjølvannet av dette har TV 2 blitt kontaktet av flere medlemmer som hevder at styremedlemmer også har for vane å ta det beste av det som kommer inn, blant annet mat og gavekort, før det som blir igjen fordeles på de øvrige medlemmene.

Vanlig med rykter

Sverre Rusten, som er en av styremedlemmene som ikke fikk midler gjennom tildelingene, sier til TV 2 at dette ikke har vært en vanlig praksis han er kjent med.

– Det vil alltid dukke opp rykter, og det meste av de ryktene som går nå er gale rykter. Det er frivillige som deler ut mat, klær og gavekort. Disse kontrolleres igjen av styremedlemmene.

Det er mellom 30 og 40 frivillige og ca 300 medlemmer i Fattighuset.

– Men nå har jo disse styremedlemmene utvist dårlig dømmekraft i forbindelse med fordeling av fondene. Hvordan vet giverne at styremedlemmene har klart å gjøre denne jobben på et rettferdig måte?

– Det er snakk om tillit. Men vi vil nå gå igjennom rutinene våre og se om det er noe vi kan gjøre annerledes.

– Har det noen gang skjedd at frivillige har tatt med seg mer enn de skal?

– Det har skjedd unntaksvis, men det er ikke et stort problem. Dersom det skjer, kan vi gi beskjed om at de ikke lenger kan være frivillige.

Når gavekort kommer inn til Fattighuset, registreres de og legges i safen. Når de blir tildelt, blir mottakers navn notert på en liste.

– Før jul fikk alle medlemmer vi fikk tak i, gavekort. Det gjorde også de frivillige og alle i styret. Selv fikk jeg ett pålydende 200 kr, sier Rusten.

Han forteller at det var en frivillig og et styremedlem som sto for utdelingen.

– Vi har gjort feil

På spørsmål fra TV 2 om styret vurderer å trekke seg, svarer Rusten at han og et annet styremedlem har stilt sine plasser til disposisjon. Imidlertid hevder han at de frivillige ønsker at disse to bli værende. Han ønsker ikke å uttale seg på vegne av de tre andre.

– Hva vil du si til de som støtter Fattighusets arbeid og nå er skuffet over det som har kommet frem?

– Vi har gjort en stor feil, og det har vi fått mye kjeft for. Nå skal vi prøve å få bedre rutiner. Vi kan ikke ha med eksterne folk i styrer, for Fattighuset identitet er bygget på at det er fattige som skal styre det på egenhånd. Men kanskje et alternativ kan være et kontrollorgan. Men det er bare et forslag fra min side, understreker Rusten.