SKIEN  20170112.
Ankesaken til Anders Behring Breivik mot staten. 
SKIEN 20170112. Ankesaken til Anders Behring Breivik mot staten.  Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Breiviks besøksvenn i retten:

Leser høyreradikale blogger og om raseteori før møtene

Anders Behring Breiviks profesjonelle besøksvenn sier massedrapsmannen virker helt uberørt av 22. juli. Og at han gjør veldig mye for å prøve å forstå ham.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Breivik har fått en oppfølging uten sidestykke, sa fengselslege Bjarne Haukeland i Skien fengsel i retten fredag, da hans mentale helse var et sentralt tema.

Breivik selv hevder han har fått isolasjonsskader på grunn av soningen ved fengselet.

Mot slutten av dagen forklarte Breiviks besøksvenn seg. Han besøker Breivik en time hver uke.

Besøksvennen har omfattende bakgrunn som feltprest i forsvaret.

Ble spurt

Han forteller videre at han ble besøksvenn etter å ha blitt spurt om fengselet om han ville det.

– Jeg har ikke betjentenes begrensninger på å snakke om meg selv og å knytte relasjon. Jeg har tidlig følt høy grad av tillit, forteller besøksvennen.

– Hvorfor valgte du å bli besøksvenn?

– Jeg hadde et sterkt ønske om å forstå. Alle trenger menneskelig kontakt, så jeg ønsket å gjøre dette. Hver tirsdag er jobben min å gjøre dagen litt bedre for kongerikets mest foraktede person, forklarte han i retten.

Første møte hadde de to i februar 2014. Han sier Breivik på første møte fremsto høflig, interessert, nysgjerrig og korrekt, og at praten gikk bra.

– Da jeg gikk derfra var jeg litt lettet, sier han.

Med Breivik snakker om han en rekke aktuelle temaer.

– Det er en jevn strøm om slik Europa og verden utvikler seg. Vi snakker om økonomiske krisetider, Hellas, flyktningstrømmen, og politikk, historie, om krigen og teorier. Vi snakker om psykiatri, diagnoser, 22. juli. Vi snakker om Utøya. Jeg sitter der med kulepennen min og rød notisbok, og noterer ting jeg har lyst å lære mer om til nye samtaler. Jeg har sjelden fått og gitt så mye motforestillinger som i denne sammnehengen.

– Forbereder du deg til møtene?

– Ja. Det samler seg opp tanker i løpet av uken. Jeg har jo noe Breivik ikke har, nemlig Google, så jeg har lest mye jeg ikke trodde jeg skulle lese, blant annet om raseteorier og jeg leser høyreradikale blogger. Jeg ønsker å forstå, jeg ønsker å komme inn i dette, forklarer besøksvennen.

– Ikke isolasjonsskader

Lege Bjørn Draugedalen, som tidligere var fengselslege ved Skien fengsel, sier man tidligere har sett et eksempel på en fange som trolig har fått isolasjonsskader eller soningsskader i fengselet.

– Dette var en innsatt som fikk depresjoner, som trolig var på grunn av soningsforholdene, sier legen.

– Hva med hodepine da, spør regjeringsadvokat Marius Emberland, med henvisning til Breiviks anførsler om at han mener en trykkende hodepine er soningsskade.

– Hodepine er noe alle får fra tid til annen og som går over, sier Draugedalen.

Hevder han er torturert

Også psykiater Randi Rosenqvist har tidligere avvist at hodepine er tegn på soningsskade. Breivik har flere ganger sagt at han blir utsatt for tortur.

– Hadde vi hatt mistanke om at han var utsatt for tortur eller på annen måte feil behandling, ville vi selvsagt agert. Han hadde ingen tegn til alvorlig sykdom, sier lege Draugedalen.

– Vi bruker 5,2 millioner kroner ekstra for tiltak rundt Breivik. Vi må ansette flere folk, og har redusert fangeantallet siden han har en hel avdeling alene, forklarer avdelingsleder Stenshagen.

Vurderte selvmordsfare

Advokat Marius Emberland fra Regjeringsadvokaten, ba Haukeland om å redegjøre for helsetiltakene som ble satt inn rundt Anders Behring Breivik i Ila fengsel.

– Når nyinnsatte ankommer, blir de tilbudt møte med sykepleier samtale og undersøkelse. Jeg underøkte ham 27. juli, forteller Haukeland.

Til stede var tre fengselsbetjenter, inkludert avdelingsleder Frank Eide.

– Jeg var veldig usikker på hva jeg ville møte. Hva slags person var dette og hva kunne jeg vente å se, forteller Haukeland.

Han sier konsultasjonen blant annet dreide seg om å finne ut av om det var noen fare for at Breivik var suicidal.

– Det var han ikke. Han var fornøyd med det han hadde gjort, fortalte han.

– Ikke sårbar

Advokat Emberland spurte videre legen om det stemmer at Anders Behring Breivik var ‹‹mentalt sårbar››.

– Det viste seg at han ikke var sårbar. Jeg stusset over det begrepet sårbar, sier lege Haukeland.

– Han har jo fått diagnosen narsissistisk, og bak den masken kan man kanskje finne sårbarhet. Men klinisk sett var han ikke sårbar, konkluderer Haukeland.

Haukeland forteller videre at Breivik da han kom til Ila etter terrorangrepene hadde anabole steroider i form av Stanozolol i kroppen. Det er tidligere omtalt at Breivik hadde tatt en cocktail med diverse medikamenter før han gikk til angrep på regjeringskvartalet og Utøya.

– Vi var bekymret for hva brå stans av Stanozolol ville kunne gjøre med ham, forteller legen.

Men Breivik ble betegnet som stabil, og bortfallet av steroider i kroppen førte ikke til noen spesiell situasjon eller hendelse.