ETTERLYST: TIdligere fredag ble denne mannen etterlyst. Nå mener politiet de har pågrepet ham.
ETTERLYST: TIdligere fredag ble denne mannen etterlyst. Nå mener politiet de har pågrepet ham. Foto: Politiet

dame (89) rundlurt:

Mistenkt eldreraner pågrepet av politiet

Politiet etterlyste fredag ettermiddag mannen som ifølge dem har lurt en kvinne til å tro han var TV-kontrollør før han svindlet henne. Nå er han pågrepet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

21. desember ble en 89 år gammel kvinne fra Ellingsrud i Oslo frastjålet bankkortet sitt av en person som utga seg for å være fra GET som skulle kontrollere TV-en hennes.

Han har i ettertid gjort tre uttak på flere tusen kroner på kortet hennes.

Politiet etterlyste fredag ettermiddag mannen med bilde. De kjente da ikke identitetens hans og ønsket tips fra publikum.

Pågrepet i leilighet

Ved 17-tiden fredag melder politiet at en mann i begynnelsen av 20-årene er pågrepet etter tips fra publikum.

– Han ble pågrepet i en leilighet på Manglerud. Vi er sikre på at mannen som er pågrepet er samme person som på bildet, vi har blant annet funnet klærne han hadde på seg på bildet, sier etterforskningsleder Audun Jevnaker ved Stovner politistasjon til TV 2.

Mannen har vært siktet i flere bedragerisaker tidligere.

– Vi er veldig fornøyde med at publikum responderte på etterlysningen, noe som førte til en rask pågripelse i saken, sier Jevnaker.

– Kynisk utnytting av eldre

– Vi ønsket å gå ut med dette, for å gjøre våre medborgere oppmerksomme på at det faktisk er folk der ute som daglig kynisk utnytter og lurer eldre til egen økonomisk vinning, sier Jevnaker.

Politiet avslørte og pågrep flere som bedrev samme svindelopplegg i høst, men denne personen har de ikke sett før.

– Vi lurer derfor på om dette er en ny fraksjon svindlere på vei, sier Jevnaker.

Betal aldri på stedet

Politiet oppfordrer folk til å ikke slippe inn personer som utgir seg å være fra GET, eller Canal Digital, hvis det ikke er gjort en avtale på forhånd. Representanter fra disse selskapene skal vise identifikasjon og være kledd i selskapets uniform.

– Svindlerne nærmer seg høflig de eldre ved å utgi seg for å være fra GET i dette tilfelle, og at de skal sjekke TV signalene, forklarer Jevnaker.

I dette tilfellet ringte svindleren på forhånd og sa han var fra GET, og deretter NRK. Han fortalte at noe på GET-boksen måtte repareres. Kort tid etter kom en mann på døra og kvinnen slapp han inn. Han ba om betaling på en kortterminal han hadde med seg. Kvinnen tastet koden på terminalen, og svindleren forsvant med både kort og kode.

Selskapet GET er tydelige på at de aldri tar betalt kontant eller ved bruk av kort på stedet når de besøker kunder.

Vær oppmerksom og kontakt politiet

– Skulle det være noen som blir forsøkt utsatt for denne fremgangsmåten, så ta snarest mulig kontakt med politiet på tlf. 02800, sier Jevnaker.

Han oppfordrer til å forsøke å huske hvordan personen ser ut.

– Ha gjerne i minne klesdrakt, og eventuelt bil de skulle forlate stedet med, sier Jevnaker.

Politiet ber publikum om å være observante og holde oppsikt i sine nærområder for å forhindre at de som har uærlige hensikter for forsette med denne og lignende bedragerier.

Jevnaker sier det trolig er noe mørketall i antall svindlere.