ÅPENT BREV: I anledning Marius Borg Høibys 20-årsdag, skrev kronprinsesse Mette-Marit et åpent brev. Her er de to fotografert i hageselskapet i Stiftsgården i Trondheim i forbindelse «Kongeparet 25 år». Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
ÅPENT BREV: I anledning Marius Borg Høibys 20-årsdag, skrev kronprinsesse Mette-Marit et åpent brev. Her er de to fotografert i hageselskapet i Stiftsgården i Trondheim i forbindelse «Kongeparet 25 år». Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

slottet om marius borg høiby:

– Hver og en har lov til å bestemme om man vil være en avisperson eller ikke

Flere reagerer sterkt på Mette-Marits brev til sønnen, men Slottet mener kronprinsessens ønske er berettiget.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Torsdag la kronprinsesse Mette-Marit ut et åpent brev i forbindelse med 20-årsdagen til sønnen, Marius Borg Høiby.

Der hyller hun sønnen, samtidig som hun annonserer at han ikke ønsker et liv i offentligheten. Hun retter også kritikk mot pressen.

Brevet har fått kritikk fra flere hold, blant annet fra generalsekretæren i Presseforbundet, Nils E. Øy, som mener kronprinsessen burde konkretisere hvilke medier hun mener har trådt over grensen i dekningen rundt sønnen.

– Slik det står nå, blir det en kritikk mot en rekke uskyldige medier, sa Øy til TV 2 torsdag kveld.

Mener Høiby har valgt et offentlig liv

Flere reagerer også på brevet i sosiale medier. På Twitter mener mange at det er naivt av Mette-Marit å forvente at sønnen skal skjermes for omtale i pressen.

Gard Michaelsen, redaktør i Medier24, mener Høiby selv har tatt valg som strider mot ønsket om et liv skjermet for medieomtale.

Presseekspert: – Han har søkt offentligheten

Også førsteamanuensis i presseetikk ved Høgskolen Kristiania, Carl-Erik Grimstad, mener Høiby selv har oppsøkt offentligheten.

Det siste året har Borg Høiby blant annet vært statist i NRK-serien «Skam», og fått oppmerksomhet da han solgte dyre luksusvarer på Finn.no, med Slottet som henteadresse.

– I noen sammenhenger har han jo søkt offentligheten. Vi har klar rettspraksis og flere uttalelser fra PFU som tilsier at dette teller i vedkommendes disfavør når det kommer til kravet om et skjermet privatliv, sa Grimstad til TV 2 torsdag.

Slottet er derimot uenige i disse påstandene.

– Det jeg ser at han opptrer som enhver annen ungdom, og jeg mener at hver og en av oss har lov til å bestemme om vi har lyst til å være en avisperson eller ikke, sier kommunikasjonssjef ved Slottet, Marianne Hagen, til TV 2.

Reagerer på omfanget

Hagen utdyper at det ikke nødvendigvis er innholdet i mediedekningen rundt Borg Høiby man reagerer på.

– Deler av pressen har de siste par årene hatt en sterk økning av saker som handler om Marius og hans liv. Det er ikke nødvendigvis innholdet man reagerer på, men omfanget av mediedekningen, sier hun.

– Borg Høiby er ikke alene om å ønske å ta kontroll på sitt eget omdømme, det er det veldig mange mennesker som gjør, sier Hagen.

Støtte på Facebook
På Kongehusets Facebook-side er det derimot mange som støtter kronprinsessens oppgjør med norsk presse.

Delingen av brevet på Facebook-siden har fått over 800 kommentarer.

– Nydelig skrevet av en flott kronprinsesse fra Kristiansand. Jeg er så enig i det du skriver. Håper virkelig Marius får fred både i Norge og utlandet, skriver én.

Etter at det åpne brevet ble sendt ut, har Norsk Redaktørforening invitert kongehuset til dialog om saken.