Alvorlige anklager mot stortingspresidenten

– Jeg har aldri vært borti tilsvarende alvorlige forhold, sier kontrollkommitemedlem.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kontrollkomiteen på Stortinget anklager stortingsrepresentant Olemic Thommessen (H) og resten av presidentskapet for å ha gitt seg selv lovmyndighet de ikke har, og forsøke å endre på mandatet for evalueringen av EOS-utvalget.

I et brev flere medier har fått tilgang til, anklages presidentskapet for å ha gitt seg selv myndighet til å sette til side taushetsplikten som gjelder for EOS-utvalget, som fører kontroll med de hemmelige tjenestene.

– Det er en enstemmig komité som har sendt brevet til presidentskapet, i forbindelse med behandlingen av evalueringen av EOS-utvalget. Jeg regner nå med at presidentskapet svarer på spørsmålene vi har stilt, sier Martin Kolberg (Ap), lederen av kontroll- og konstitusjonskomiteen.

– Ikke grunnlag for kritikk

Det var Dagens Næringsliv som omtalte saken først.

Thommessen viser til at det var presidentskapets ansvar å nedsette utvalget og gi mandatet, og også legge de formelle rammene for utvalgets arbeid. Dette ble gjort etter grundige vurderinger.

– Presidentskapet mener det ikke er grunnlag for den kritikken komiteen kommer med nå og vil gjøre rede for dette i sitt svar til komiteen, sier han.

– Tildekkingsoperasjon

Redaktør i Aftenposten, Harald Stanghelle, sier han aldri har lest så sterke ord som er brukt i dette brevet.

– Det er et brev som i delvis faktisk form og spørsmålsform oser av mistillit til om stortingspresidenten og presidentskapet har håndtert disse svært sensitive opplysningene på en korrekt måte, og om de i det hele tatt har lovgrunnlag for å gripe inn i arbeidet på denne måten.

– Dette brevet mer enn antyder at stortingspresidenten har fått utover både fullmakter og lovhjemmel ved å ta fra EOS-utvalget en taushetsplikt de har også overfor utvalget de skulle evakuere det. Videre beskriver brevet det som kan se ut som en tildekkingsoperasjon i fra presidentskapets sin side. Noe lignende har jeg aldri hørt om fra den kanten, sier Stanghelle.