rekordår for norske oppfinnelser:

Dette fylket er på «Petter Smart-toppen»

2016 har vært et rekordgodt Petter-Smart-år. Økonomiske nedgangstider og økende arbeidsledighet gjør folk mer kreative.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Skapertrangen i Norge har ikke vært større i nyere tid. Patentstyret mottok i 2016 hele 2062 søknader om nye patenter i Norge. Det er en økning på 14 prosent fra 2015, som også var et rekordår.

– Det er gledelige tall som forteller oss at skapertrangen er stor, sier næringsminister Monica Mæland.
Rogaland på topp

Og der skapertrangen er størst er i det fylket som er hardest rammet av de økonomiske nedgangstidene og den økende arbeidsledigheten.

Kilde: Patentstyret
Kilde: Patentstyret

– I Rogaland ser vi en veldig sterk økning. Det er nok en blanding av rogalendingens kreativitet, og at de er nødt til å finne på noe nytt på grunn av nedgangen i oljesektoren, sier direktør i Patentstyret Per Foss.

Også næringsminister Monica Mæland tror at arbeidsledigheten og tøffe tider påvirker folk til å tenke nytt.

– Dette er et symptom på at man i vanskelige tider benytter muligheten til å utvikle nye ideer og teknologi. Økonomiske nedgangtider og økende arbeidsledighet gjør folk mer kreative, mener Mæland.

Mange utenlandske søkere

Mange av søknadene som har kommet til Patentstyret er innenfor olje- og gassektoren, og det er en sterk økning i antall utlendinger som har søkt om patent. Utenlandske statsborgere står bak 828 søknader i 2016. Det er en økning på 27% fra året før.

– Det sier noe om at utlendinger ser på Norge som et attraktivt marked. Og det er spesielt mange søknader som tar for seg ny boreteknologi når det gjelder olje- og gass, opplyser Foss.

Kilde: Patentstyret
Kilde: Patentstyret

Selv om det er mange søkere i år viser tidligere erfaringer at det langt fra alle som får innvilget patent.

– Omtrent halvparten av søkerne får innvilget patent. Men det er noe med det å ta lodd, jo flere lodd man tar jo større vinnersjanser. De store selskapene er veldig aktive og søker mange patenter. Det betyr at sjansen for å finne gode patenter er tilsvarende større, sier Foss.

Patent

Patentering av en oppfinnelse gir enerett til å utnytte oppfinnelsen kommersielt i 20 år. For å få patent må du levere en søknad til Patentstyret. Oppfinnelsen må utgjøre en praktisk løsning av et problem, der løsningen har teknisk karakter, teknisk effekt og er reproduserbar. Oppfinnelsen må også ha ”oppfinnelseshøyde”, noe som betyr at den må være ny og skille seg vesentlig fra tidligere kjent teknikk på området

Kilde: Patentstyret