Norsk stafett-opptur etter glimrende skyting

De norske skiskytterjentene har slitt denne sesongen, men torsdag fikk de en opptur med pallplass på stafetten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det norske kvinnelaget tok VM-gull i Holmenkollen i fjor. I Ruhpolding torsdag forsøkte de seg med samme taktikk der Tiril Eckhoff gikk tredjeetappen og Marte Olsbu siste.

Med bare ett ekstraskudd tangerte de norske jentene tidenes beste skyteprestasjon i en stafett, sa NRKs ekspert Ola Lunde. Bare Russland har gjort det tidligere, en gang for kvinner og to ganger for menn.

Den glimrende skytingen gjorde at seieren skulle avgjøres med en duell i skisporet mellom tyske Laura Dahlmeier og Marte Olsbu. Olsbu måtte til slutt se seg slått av Dahlmeier, som sikret hjemmeseier i Ruhpolding, og franske Celia Aymonier.

– Lekte med meg

Likevel en skikkelig opptur for de norske jentene, som ikke har imponert så langt i sesongen.

– Dahlmeier lekte med meg hele løpet. Jeg ventet på rykket. Da det kom, hadde jeg ikke sjans en plass, sa Olsbu til NRK etterpå.

Hun følte hun gjorde jobben på standplass, men sviktet litt i skisporet.

– Jeg håper at jeg neste gang har litt mer futt i beina, sa Olsbu.

En fornøyd Tiril Eckhoff roste nivået til de norske jentene.

– Det var kanskje den best gjennomførte stafetten vi jentene har gjort noensinne, sa hun.

Taklet av tysker

Kaia Wøien Nicolaisen (26) gikk førsteetappen. Hun imponerte med å treffe alle blinkene. I langrennssporet gikk det litt saktere. Norge gikk ut 27 sekunder bak leder Finland.

Hilde Fenne (23) skjøt også feilfritt både liggende og på stående. Men så ble hun taklet av tyske Maren Hammerschmidt i en sving. Det preget henne resten av etappen. Til veksling var hun ni sekunder bak leder Tyskland.

– Det er gult kort til Tyskland, sa NRKs kommentatorer.

Se hendelsen øverst i artikkelen

Hilde Fenne var ikke like streng.

– Det var vel jeg som var dårlig å kjøre, hun kom i større fart. Jeg tråkket på skien hennes og skled. Det er vel slik det er å stå på ski, man må være frempå for å komme seg rundt, sa hun til NRK.

Forbigått på slutten

Tiril Eckhoff (26) måtte bruke ekstraskudd på sin liggende skyting, men hadde heng på teten inn mot stående skyting. På standplass imponerte hun og fikk ned alle blinkene. Det ga en tredjeplass og åtte sekunder ut bak Ukraina og Italia. Til veksling sendte hun ut Marte Olsbu (26) ut med en ledelse på fem sekunder.

Olsbu skjøt feilfritt både på liggende og stående og fullførte en knallsterk skytedag for Norge. Hun ledet med ti sekunder på råsterke Laura Dahlmeier før sisterunden. Men den råsterke tyske kvinnen sikret seieren. Olsbu ble nummer tre etter at Frankrike også snek seg forbi.