FORKLARTE SEG: Anders Behring Breivik sa at han har skjønt at han har tatt skade av fengslingen den senere tiden.
FORKLARTE SEG: Anders Behring Breivik sa at han har skjønt at han har tatt skade av fengslingen den senere tiden. Foto: Roar Dalmo Moltubak/TV 2.

Breivik påstår at han har blitt mer høyreekstrem

SKIEN/OSLO (TV 2): – Jeg blir særere og særere og får ikke korrigeringer, sa massedrapsmannen i retten torsdag. Han mener at han er blitt mer radikal i fengselet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Anders Behring Breivik gir regjeringsadvokaten helt rett i at han er mer høyreekstrem nå enn noen gang tidligere.

– Jeg er blitt mer og mer radikal i fengselet, sier han.

– Alt det Sejersted sier stemmer. Jeg var radikal i utgangspunktet, men de siste fem årene er jeg blitt mye mer radikal, sa Breivik da han innledet sin forklaring for Borgarting lagmannsrett torsdag.

– Helt isolert

Fredrik Sejersted er regjeringsadvokat, og har brukt de to første dagene av ankesaken til å tegne et bilde av Breivik som en stadig mer ytterliggående og farlig høyreekstrem. Det er denne farligheten som legges til grunn for å underlegge Breivik der strengeste sikkerhetsregimet som noen gang har vært praktisert i norske fengsler.

I retten torsdag ba Breivik om at man skiller mellom meninger og farlighet, og hevdet at det er den strenge isolasjonen som har radikalisert ham ytterligere de snaut seks årene siden 22. juli.

– I denne perioden har jeg vært helt isolert, uten å bli korrigert noen gang. Jeg har ikke hatt noen å snakke med, og har vært helt uten korreksjoner. Jeg er blitt særere og særere, sa Breivik.

LIVE-REFERAT: Slik var torsdagen i ankesaken i det sivile søksmålet.

Nazihilsen

– At jeg viser nazihilsen er kanskje det klareste eksempelet på at jeg er skadet av isolasjonen, hevder Breivik på spørsmål fra forsvarer Øystein Storrvik om hvorfor han gjør dette.

– Men klarer du ikke å kontrollere dette, spør advokaten.

– For meg har jeg kommet i den situasjonen at det virker rasjonelt. Hadde jeg sett meg selv for seks år siden hadde jeg tenkt at «han er gærn.»

Han sier han aldri ser de andre innsatte i fengselet. Den eneste gangen det har skjedd var på 200-300 meters avstand i luftegården.

Hovedprinsippet i brev og kommunikasjonskontrollen er at han ikke får kommunisere med mennesker han har blitt kjent med etter 22. juli, grunnet fare for at han sprer budskapet sitt og kan påvirke andre til alvorlig kriminalitet

Besøksvenn

To timer i uken får Anders Behring Breivik møte en profesjonell besøksvenn i fengselet. Han ga uttrykk for at han setter stor pris på disse samtalene.

– Han er ekstremt oppegående, og jeg setter stor pris på ham som person, sa Breivik da han kort kom inn på samværet med en profesjonell besøksvenn, som er leid inn for å avhjelpe isolasjonsbelastninger i fengselet.

Mannen er tidligere offiser og prest, og har møtt Breivik stadig hyppigere i løpet av soningen i Skien fengsel. Nå møtes de to timer i uka.

– Men samværet begrenser seg, det blir ikke en meningsfull relasjon. Han er en person som blir betalt for å snakke med meg, og alt han sier blir rapportert. Jeg kan ikke være fortrolig med ham, og han kommer aldri til å invitere meg i juleselskap, sa Breivik, som likevel understreket at han setter stor pris på å snakke med besøksvennen.

Avslutningsvis torsdag sa Breivik at han ikke støtter vold.

– Jeg er villig til å be Arbeiderpartiet og de rammede og alle multikulturalister om unnskyldning, dersom etnonasjonalister får delta i demokratiet.

– I lys av at jeg ikke er militant lenger, så har jeg tatt avstand fra kompendiet. Jeg forfekter ikke vold, jeg legitimerer ikke vold. Jeg legitimerer ikke 22. juli, sier Breivik.

– Det er ingen grunn til å tro at jeg vil bli militant igjen. Det er ikke noen gjentakelsesfare, hevder Breivik.

Men på spørsmål om 22. juli var en politisk handling, ville han ikke gi et klart svar.

– Det er ikke noe klart svar på det. Jeg støtter ikke vold, men det å støtte en historisk handling er noe annet enn å forfekte vold.

(©NTB/TV 2)