Nancy Holten (42) er nektet sveitisk pass, lokalbefolkningen mener hennes voldsomme protester mot blant annet kubjeller, gjøre henne usikket til å bli statsborger.
Nancy Holten (42) er nektet sveitisk pass, lokalbefolkningen mener hennes voldsomme protester mot blant annet kubjeller, gjøre henne usikket til å bli statsborger. Foto: Wikipedia

Nekter anti-kubjelleaktivist statsborgerskap fordi hun er «for irriterende»

Nederlandske Nancy Holton har bodd i Sveits siden hun var åtte år, men har for andre gang blitt nektet statsborgerskap på grunn av protester fra innbyggere i landsbyen hennes.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hun er veganer og har startet protester mot en rekke sveitsiske tradisjoner, som jakt, grisungekappløp, kirkeklokker og ikke minst, kubjeller.

I november fikk Holton for andre gang avslag fra en lokal komité av innbyggere i landsbyen Gipf-Oberfrick på sin søknad om statsborgerskap.

Avslaget kom til tross for at både regionale og lokale myndigheter mener hun har alt som trengs for å bli sveitser også på papiret.

Men komiteen sa nei, og det er det ifølge representanten for Det sveitsiske folkepartiet, Tanja Suter, en god grunn til.

– Hun er storkjeftet og vi vil ikke gi henne statsborgerskap i gave så lenge hun fortsetter å irritere oss og hetser våre tradisjoner, sier hun, ifølge The Local.

I Sveits er det vanlig at lokalbefolkningen får avgjøre spørsmål om statsborgerskap, som foregår på regionalt nivå, ikke nasjonalt som i Norge.

I 2015 stemte 144 av 206 innbyggere i byen mot at hun skulle få statsborgerskap.

Nancy Holten.
Nancy Holten.

– Mange tror at jeg angriper sveitsiske tradisjoner, det handler ikke om det, men om dyrevelferd.

Ifølge Daily Mail hevder hun at lyden av en kubjelle er som et pressluftbor.

– Dyrene bærer fem kilo rundt nakken og det ødelegger huden deres.

Til tross for at hun for andre gang ble avvist av sine sambygdinger, nekter hun å gi opp kampen for dyrevelferd.

Nå er saken sendt videre til regionale myndigheter som kan gi henne statsborgerskap til tross for innbyggernes nei.