Donald Trump erkjente at Russland sto bak hacking

Russland, hacking, Obamacare og framtiden til Trump-organisasjonen var noen av temaene da USAs påtroppende president Donald Trump avholdt pressekonferanse.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag holdt Trump sin første pressekonferanse siden juli i fjor. Forholdet til Russland og cyberangrepene i forkant at det amerikanske presidentvalget var et av temaene.

Innrømmet at Russland sto bak

Trump har hardnakket benektet at Russland kan ha vært involvert i hackingen av blant annet Det demokratiske partiet, under valgkampen.

Under pressekonferansen innrømmet Trump onsdag for første gang at Russland mest sannsynlig kan ha stått bak.

– Når det kommer til hackingen så tror jeg det er Russland, men vi blir hacket av mange, sier Trump. Han sier også at Demokratene har vært for dårlige til å beskytte seg mot hackingen.

Trump har tidligere avvist anklagene om at Russland påvirket det amerikanske presidentvalget ved å hacke Det demokratiske partiet og har beskyldt etterretningstjenestene for å ha en politisk agenda.

Konflikt mellom påtroppende president og etteretningen

Donald Trump er i dyp konflikt med amerikansk etterretningsvesen, sier USA-ekspert Svein Melby.

Han mener onsdagens pressekonferanse synliggjorde en systemkrise som er meget alvorlig og dypt bekymringsfull.

– Trump mer enn antydet at amerikansk etterretning står bak lekkasjen om at russerne sitter på kompromitterende informasjon om ham. Han antydet også at han kunne komme til å skifte ut ledelsen. Et slikt grep vil kunne utfordre legitimiteten til organisasjoner som skal ivareta landets sikkerhet, uten å skjele til politiske motiver, sier han.

– Hvem skal Trump lytte til om han ikke skal lytte til etterretningsorganisasjonene? Konflikten synes å være mer intens enn noen gang, sier Melby.

Den svenske USA-eksperten Erik Åsard er inne på det samme i et intervju med nyhetsbyrået TT.

– Det er grunn til å spørre seg hvordan samarbeidet mellom Trump og etterretningsvesenet blir i framtiden. Det er jo dem han må lene seg på når han skal fatte beslutninger om nasjonal sikkerhet og kriser rundt om i verden.

(NTB/TV 2)

(©NTB)