VOLKSWAGEN: Bildet er tatt i 2015 i Virginia, USA.
VOLKSWAGEN: Bildet er tatt i 2015 i Virginia, USA. Foto: Paul J. Richards

Volkswagen må betale 37 milliarder kroner etter utslippsjukset

Volkswagen har gått med på å betale 4,3 milliarder dollar, om lag 37 milliarder kroner, i forbindelse med utslippsskandalen, opplyser justisdepartementet i USA.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Volkswagen har erkjent straffskyld i saken som er reist mot selskapet i USA. Straffen er den største som en bilprodusent har fått i USA noen gang.

Det amerikanske justisdepartementet opplyser også at seks av det tyske bilkonsernets ledere er tiltalt i saken.

– I årevis har Volkswagen markedsført bilene sine som miljøvennlige. Men etterforskningen har vist at det ikke stemte. Hudretusenvis av biler solgt i USA pumpet lovlig store mengder nitrogenoksyd ut i atmosfæren. Opptil 40 ganger mer enn tillat. I tillegg var bilene utstyrt med dataprogammer som skjulte utslippene, sier statsadvokat Loretta Lynch under en pressekoneranse.

Volkswagen antydet tirsdag at de var nær ved å inngå et forlik med amerikanske myndigheter i saken, noe som blir bekreftet i Washington onsdag.

Summen som Volkswagen må betale, omfatter 2,8 milliarder dollar i bøter i kriminalsaken som er reist og 1,5 milliarder dollar i bot i den sivile delen av saken.

Disse summene kommer i tillegg til 17,5 milliarder dollar som VW allerede har gått med på å betale i forlik med bileiere og bilforretninger og som ledd i en miljøopprydning.