To norske naturbilder i VM-finalen

Med selvbygget makroutstyr tar Andreas Kalvig Anderson (32) og Søren Sviland (79) bilder i verdensklasse.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hele 47 år skiller de to kameratene Andreas Kalvig Anderson og Søren Sviland fra Rogaland.

Aldersforskjellen til tross - nå kjemper de begge om å vinne verdensmesterskapet i fotografi; «World Photographic Cup» som arrangeres i Japan.

Tett på

TV 2 møter de to fotografene i et studio i Stavanger, de i full sving med å ta ultranære bilder av en liten fjørmygg.

Det lille insektet er bare et par millimeter stort og detaljene er vanskelig å se med det blotte øyet.

Men med selvbygget makroutstyr tar de to tålmodige sjelene flere bilder som etterpå legges oppå hverandre. På den måten blir bittesmå detaljer skarpere og godt synlige.

– Hva kreves det for å ta bildet av noe som er så smått?

– En kan bruke en hel dag uten å få et eneste godt bilde, så dette er tidkrevende, men kjekt arbeid. Alt må klaffe med utstyret og vinkler, sier Kalvig Anderson.

Fire norske finalister

Med deltakere fra 27 land arrangeres verdensmesterskap i fotografering for fjerde gang i Japan. Og med bildet «Floge» er Kalvig Anderson i finalen.

– Det er et resultat av min store interesse for småkryp, og en interesse for å prøve å vise andre denne verdenen, sier Kalvig Anderson som i tillegg til fotografjobben, har en bachelor i biologi.

Fire av totalt 60 finalister er fra Norge. Søren Sviland er nominert med sitt blinkskudd av en havørn på fisketur.

– Det er helt uvirkelig og jeg er utrolig stolt over å være med i toppen, sier Sviland, som mener det handler mest om å være på rett sted til rett tid for å få det bildet en ønsker deg.

At en i tillegg er årvåken og stødig på hånden er heller ikke en ulempe.

Det var Jærbladet som først skrev om det spektakulære ørnebildet.

– Havørner er som små modellfly. Det er store og sabla elegante. Tenk på det gule nebbet og de gule beina, sier en engasjert Sviland.

– Tenkte du umiddelbart, når du tok bildet, at dette fotografiet er unikt?

– Nei, det var først etterpå. Der og da var jeg opptatt av helt andre ting enn hvordan akkurat det bildet så ut, sier Sviland.

Seks kategorier

Det er ledene fotograforganisasjoner i alle de 27 landene som har sendt inn det de mener er nasjonens beste bilder. Her hjemme er det derfor Norges Fotografforbund som – i tillegg til flere andre bilder – har sendt inn Anderson sitt fluebilde og Sviland sitt havørnbilde.

Bildet «Fiskelykke» av Søren Sviland 
Bildet «Fiskelykke» av Søren Sviland 

«World Photographic Cup» deler konkurransen inn i seks kategorier; reklame, illustrasjon, natur, portrett, fotojournalistikk og bryllup. I hver kategori er det nå ti finalister som kjemper om tittelen verdens beste bilde.

Foruten de to rogalendingene som er nominert for beste naturfoto, er Norge i finalen med et portrett og et bryllupsbilde.

Vinnerene av mesterskapet WPC kåres i Japan 23. februar.