Solbakken blir ikke landslagssjef:  – Dårlig timing

Ståle Solbakken blir ikke Norges neste landslagssjef.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I et møte med toppfotballsjef Nils Johan Semb informerte FCK-treneren om at han ikke lenger er en kandidat.

– Semb og jeg er enige om å avslutte samtalene, skrev Solbakken i en SMS til TV 2 lik eetter k. 14.

Se intervju øverst i artikkelen

Etterpå utdyper han ytterligere:

– Det ble veldig komplisert. Jeg har to jobber i København, og det vi diskuterte var når jeg eventuelt kunne gå inn og ut. Det ble for vanskelig. Vi avsluttet egentlig før vi diskuterte lønn. Vi diskuterte hvordan dette kunne være praktisk mulig, og så diskuterte vi fotball, sier Solbakken, som har 18 måneder igjen av kontrakten med FCK.

– Var du fristet?

– Ja, det er klart. Hvis jeg ikke hadde følt at det var noe som pirret, ville jeg aldri tatt et par møter. Jeg og Nils Johan har hatt to møter.

– Var du inne på tanken om å vente til sommeren 2018, for så å overta Norge da?

– Vi var inne på det, men for meg ble det utopi. Da ville jeg vært dårlig forberedt på å ta landslaget, sier Solbakken til TV 2.

Da TV 2 møtte Solbakken på Gardermoen onsdag ettermiddag presiserte han at han ikke hadde takket nei til et tilbud om å bli landslagssjef, men gjort det klart at han ikke er en kandidat til jobben.

– Det handler om timing. Her var det i utgangspunktet hindere i veien, men det ville kanskje vært dumt for begge parter ikke å ha en åpen dialog, sier 48-åringen, som avviser at møtene med Semb var høflighetsmøter slik danske medier har skrevet.

Han sier også at muligheten for å få en jobb som er blant de største en norsk trener kan få førte til sjelegranskning.

– Man blir dradd og flådd litt i, det blir du.

Solbakken sa nei til landslagsjobben i 2011 da han tok over FC Köln.

Nils Johan Semb har følgende kommentar til Solbakkens nei:

– Jeg har ingen ytterligere kommentar utover det jeg meldte i forrige uke. Vi er nå i en fase hvor vi har samtaler med flere kandidater, men vi har ennå ikke kommet dit at vi er klare for å gå i forhandlinger med en kandidat, sier Semb til TV 2.

Jakten fortsetter

Solbakken har hele tiden vært NFFs førstevalg som ny landslagssjef, etter at Per-Mathias Høgmo forsvant ut med 1-2-tapet mot Tsjekkia i november.

I den tidlige fasen skal forbundet ha vært skeptiske til om det ville være mulig å lokke 48-åringen fra jobben i København, men troen har blitt styrket de siste ukene.

Under helgas Idrettsgalla på Hamar framsto Solbakken offensiv med tanke på landslagsjobben, og overfor NRK brukte han formuleringer som «vi er ikke i mål ennå, på noen som helst måte». Samtidig understreket han at det var på tide å få slutt på snakket. Blant TV-seerne ble uttalelsene oppfattet som at Solbakken var nær jobben. Men i forbundskontorene tolket man det ikke slik, man reagerte snarere med overraskelse, ettersom man på det tidspunktet fortsatt var langt unna noen enighet.

Og slik Solbakken varslet i helga - det var på tide å få slutt på snakket. Det har han nå gjort.

Etter det TV 2 Sporten erfarer er det ikke noen automatikk i at Bob Bradley nå rykker opp som førstekandidat, selv om Nils Johan Semb hadde et møte med amerikaneren på Gardermoen sist uke.

Et av de viktigste kriteriene i ansettelsen av Norges neste landslagssjef er at kandidaten er dyktig på defensiv struktur og organisering. Det er ikke nødvendigvis Bradleys fremste styrke, og det utløser noe skepsis hos NFF. Samtidig ønsker forbundet å skape begeistring og engasjement med ansettelsen - og det vil man etter all sannsynlighet få med Bradley som ny landslagssjef.

Brede Hangeland har tidligere lansert gamlesjefen Roy Hodgson som en sterk kandidat for Norge.

Etter det TV 2 erfarer er ikke den tanken fremmed for NFF heller, dersom Hodgson er interessert og er villig til å gå med på lønnsbetingelser som er overkommelige for forbundet.