RASER: USAs påtroppende president Donald Trump raste onsdag på Twitter etter at en rekke amerikanske medier meldte at Russland har samlet inn sensitivt og svært kompromitterende opplysninger om ham.
RASER: USAs påtroppende president Donald Trump raste onsdag på Twitter etter at en rekke amerikanske medier meldte at Russland har samlet inn sensitivt og svært kompromitterende opplysninger om ham. Foto: TIMOTHY A. CLARY / AFP / NTB scanpix

Trump raser etter skandaløse Russland-påstander: – Lever vi i Nazi-Tyskland?

USAs påtroppende president raser på Twitter etter påstander om at Russland sitter på sensitiv og svært kompromitterende informasjon om ham.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag slo nyheten om at Russland sitter på svært kompromitterende opplysninger om USAs påtroppende president ned som en bombe.

Amerikansk etterretning skal ha informert Donald Trump og president Barack Obama om påstander om at Russland sitter på sensitiv informasjon om førstnevnte.

Trump ble informert om saken i møtet han hadde med USAs øverste etterretningssjefer i forrige uke.

Her fikk Trump en rapport om det etterretningssjefene mener var russiske forsøk på å hjelpe ham i valgkampen. Men i tillegg skal Trump ha fått et sammendrag av påstander som stammer fra en privat etterretningsrapport.

Nyhetsnettstedet BuzzFeed har offentliggjort den 35 siders rapporten, og én av påstandene i rapporten går ut på at russisk etterretning sitter på et videoopptak av Trump og flere prostituerte på et hotellrom i Moskva.

Onsdag ettermiddag raste Trump mot påstandene som han beskriver som «falske nyheter», og han legger skylden på amerikansk etterretning og mener de har lekket opplysningene.

#2SITERT: «Uansett hvor mye hold det er i påstandene, er den store vinneren av levenet Vladimir Putin»

#2SITERT: «Er kun én av disse påstandene i nærheten av sannheten, vil det selvfølgelig ha eksplosive følger for Trump»

Raser på Twitter

– Lever vi i nazi-Tyskland?, skriver den påtroppende presidenten i en av Twitter-meldingene.

Trump viser til at Putins talsmann har avvist påstandene som er gjengitt i en rekke amerikanske medier, og hevder at russerne aldri har forsøkt å presse ham:

– Russia has never tried to use leverage over me. I HAVE NOTHING TO DO WITH RUSSIA - NO DEALS, NO LOANS, NO NOTHING!

Denne Twitter-tiraden står i grell kontrast til flere nyhetssaker som har belyst Trumps mangeårige forbindelser med Russland. I desember skrev Financial Times om hvordan Trump gjennom 30 år har pleid sine russiske forbindelser.

Trumps forretningsimperium overlevde med nød og neppe på 90-tallet, og inn i 2000-tallet ble det nye konkurssmeller. Noen av av de russiske forretningsforbindelsene som ifølge Financial Times kom til unnsetning, var Tevfik Arif og Sergei Millian.

Nyhetsmagasinet Time, Fortune og CNN er blant amerikanske nyhetsmedier som har omtalt Trumps forbindelser til Russland. Washington Post gransket også Trumps finansielle forbindelser til Russland, og viste til at Aras Agalarov, en av Putins oligarker støttet et av Trumps byggeprosjekt på Manhattan. I mange år hadde Trump en drøm om å bygge et Trump Tower i Moskva. I 2005 undertegnet han en avtale som havarerte. (TV 2/NTB)