BLODIG: Reinslakting er brutalt, men en viktig del av den samiske leveveien som barnehagen formidler til barna. Foto: Granstubben barnehage/Facebook
BLODIG: Reinslakting er brutalt, men en viktig del av den samiske leveveien som barnehagen formidler til barna. Foto: Granstubben barnehage/Facebook

Heftig debatt etter at barnehage tok med barn på reinslakting

Facebook-reaksjonene lot ikke vente på seg.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Granstubben barnehage i byga Henning i Steinkjer i Nord-Trøndelag tok med seg en gruppe barn på reinslakting og la ut et referat på barnehagens Facebook-side.

«Barna syntes første møte med slaktingen var litt rart, men det tok ikke lang tid før dette ble veldig «normalt» og barna var igang med å rydde både reinsdyrskinn, føtter og hoder», opplyser barnehagen, og legger til at de sikret seg at Rudolf ikke ble slaktet.

Det var Trønder-Avisa som omtalte saken onsdag.

Enorm respons

Onsdag ettermiddag har innlegget generert 1200 reaksjoner og 400 kommentarer.

Mange synes det er flott at barna får se hvordan maten blir til, mens andre reagerer sterkt og kaller det både inhumant og kvalmt å la barna ta del i reinslakting.

– Nå ser jeg at innlegget har nådd 110.000 personer. Det er ganske spesielt i barnehagesektoren, sier barnehagens daglige leder Dag Olav Stølan når TV 2 tar kontakt onsdag ettermiddag.

– Vi så i går kveld at innlegget genererte masse oppmerksomhet og diskuterte om vi skulle fjerne det. Samtidig er vi veldig opptatt av samfunnsengasjement. Det er viktig at dette blir diskutert. Inntil noen sier at dette er farlig for barn, vil vi fortsette. Dette er en viktig del av barns læring, sier Stølan.

SPENNENDE: Barna hadde trygge voksne i nærheten, understreker Dag Olav Stølan. Foto: Granstubben barnehage/Facebook
SPENNENDE: Barna hadde trygge voksne i nærheten, understreker Dag Olav Stølan. Foto: Granstubben barnehage/Facebook

Underviser om samisk kultur

Han forteller at barnehagen tidligere har deltatt både på elgslakting og griseslakting. Det er de eldste barna som får tilbud om å være med, og foreldrene må godkjenne at barna blir med.

Reinslaktingen inngår som en del av barnehagens opplegg rundt samefolket og den samiske kulturarven som de jobber med for tiden, forteller Stølan.

Fantastisk:) skulle flere barn fått oppleve så de lærte at maten ikke kommer fra frysedisken på butikken:)
Facebook-kommentar

– Av og til er vi heldige og får være med på reinmerking. Nå fikk vi være med på slakting, sier han.

– Mange unger i barnehagen kommer fra gård. De er vant til følge dyr gjennom hele livsløpet. Vi ønsker å formidle den samiske kulturarven i sin helhet, fra reinkalven blir født til den havner på bordet. Reindrift er veldig sentralt i den samiske kulturen, og vi har ikke opplevd traumer blant ungene. Derimot snakker de engasjert om det både med oss og med foreldrene, som har tilgang til mange flere bilder gjennom foreldreportalen, sier Stølan.

HJERTER: Daglig leder Dag Olav Stølan skjønner at bildene kan virke rå og brutale. Foto: Granstubben barnehage/Facebook
HJERTER: Daglig leder Dag Olav Stølan skjønner at bildene kan virke rå og brutale. Foto: Granstubben barnehage/Facebook

– Veldig spennende

Barnehagens pedagogiske leder Therese Johnsen forteller til Trønder-Avisa at var et pedagogisk opplegg rundt reinslaktingen.

– Dette er ikke noe vi bare finner på og så slipper vi det helt fritt. Vi hadde samtaler med barna i forkant av slektningen og forberedte dem på hva som skulle skje og hvorfor, vi snakket med dem underveis og skal snakke enda mer om dette etterpå. Barna som var med synes dette var veldig spennende og ingen reagerte negativt på det, forklarer hun.

Nei fy fa.. Hva er dette for noe tull? Jeg hadde aldri latt barna mine gå i en barnehage med et slikt syn på levende vesener. Vi er i 2017, ikke steinalderen.
Facebook-kommentar

Dag Olav Stølan sier han forstår at bildene kan virke rå og brutale når de er tatt ut av sammenhengen.

– Men barna har alltid trygge voksne i nærheten de kan snakke med om det er noe som er vanskelig, understreker han.

Mener flere burde gjøre som Granstubben

Barnehagen får varm støtte fra Norske reindriftsamers landsforbund.

– Dette er vår hverdag og virkelighet og helt i tråd med barnehagemeldingen som sier at barn skal få opplæring om samisk kultur, sier forbundets leder Ellinor Marita Jåm til TV 2.

Jåm mener ungene får mer respekt for maten når de ser hvor den kommer fra og at slaktingen er alt annet enn bestialsk.

– Det kan ikke bli mer kortreist. Dette er et mobilt slakteri som kommer til innhegningen der reinen står. Det finnes ikke noen bedre måte å gjøre det på, dyrene spares for transport og stress. Ungene blir beriket med kunnskap som gjør at de skjønner mer enn de som sitter på Facebook og kommenterer, sier Jåm.