putin-trump
putin-trump Foto: ap

Uansett om den stemmer eller ikke, vinner Putin

Spionrapporten er svært dårlig nytt for Donald Trump – seks dager før han innsettes som amerikansk president.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Perverse seksuelle eskapader fanget på film, lyssky forretningsavtaler og en hackeroperasjon som kom ut av kontroll.

Dette er noen av ingrediensene i den hemmelige rapporten som beskriver Donald Trumps kontakt med den russiske etterretningstjenesten.

I store bokstaver på Twitter i natt, avviste Trump det hele som en politisk heksejakt og en «falsk nyhetssak».

Uansett hvor mye hold det er i påstandene, er den store vinneren av levenet Vladimir Putin.

Eksplosivt innhold

Den 35 sider lange rapporten, som er laget av en tidligere høyt ansett etterretningsoffiser i den britiske militære etterretningstjenesten MI6, ble lekket til amerikanske medier tidligere i uken.

Nyhetsnettstedet BuzzFeed er foreløpig de eneste som har publisert den i sin helhet.

Det eksplosive innholdet, og den foreløpige usikkerheten rundt kilder, metoder og motivasjon, har gjort at store medier som CNN foreløpig har valgt å la være.

Hvor mye av rapporten Donald Trump selv har fått se er usikkert.

Faktum er at opplysningene neppe vil la seg verifisere i overskuelig fremtid. Men FBI har festet så stor lit både til mannen som har laget rapporten, og hans kilder, at de nå har startet gransking.

En mester i manipulasjon

Dersom det stemmer at den russiske etterretningstjenesten sitter på hemmelige sex-videoer av Trump sammen med prostituerte i Moskva og St. Petersburg, samt andre kompromitterende opplysninger om USAs påtroppende president, kan konsekvensene være svimlende.

Russlands president Vladimir Putin kan i så fall tenkelig være i posisjon til å diktere USAs politikk på en rekke områder, under trussel om ellers å publisere.

Det damoklessverd som disse videoene kan representere for Donald Trump, kalles på russisk kompromat, og det fins ingen større mester i utnytte slikt materiale enn Vladimir Putin.

Den tidligere KGB-agenten skaffet seg et navn i Kremls innerste krets på slutten av 90-tallet, da han skaffet til veie videoer av daværende riksadvokat Jurij Skuratov sammen med prostituerte.

Materialet ble brukt til å sikre at den plagsomme etterforskeren ikke gikk videre i sin svært skadelige gransking av familien til datidens president Boris Jeltsin, og måtte trekke seg.

Jeltsin belønnet Putin med å gjøre ham til kronprins og etter hvert Russlands neste president.

– Samarbeidet om å knekke Clinton

Det fins selvsagt all grunn til å være skeptisk til enkeltelementer i rapporten om Trump.

Den britiske eks-agenten som gjennomførte granskingen, gjorde dette på oppdrag av republikanere og demokrater som ønsket å finne negative opplysninger om Trump, som deretter kunne brukes i valgkampen.

Ingen av de russiske kildene i rapporten er nevnt med navn, og det fins således ingen mulighet til å etterprøve deres troverdighet, eller motiver for avgi vitnesbyrd.

På den annen side later rapporten til å bekrefte og utdype en del opplysninger som allerede har vært kjent, for eksempel om hackerangrepene mot Demokratene før valget.

Den aller mest alvorlige påstanden er heller ikke Trumps angivelige sex-eskapader i Russland, men den tette og gjensidige kontakten det skal ha vært mellom sentrale Trump-medarbeidere og høytstående russiske myndighetspersoner over åtte år.

Om det stemmer, tyder dette på at Trump har hatt et ønske om å konspirere med russerne for å oppnå forretningsavtaler, og nå sist, selveste presidentembetet.

Den kynisme eller naivitet som å så fall har ligget bak, gjør at enkelte mener det grenser til landsforræderi.

Putin vinner uansett

På den annen side kan det jo hende at rapporten, eller deler av den, ikke stemmer. Skal man være riktig konspiratorisk, kan man se for seg at den høyt ansette eks-agenten har skrevet den i beste mening, men at hans russisk kilder er blitt kompromittert. Et slikt opplegg ville også være som hentet ut fra Putins egen spionmanual.

Hvis sikkerhetstjenesten FSB altså har foret intetanende kilder med historier om at Trump er under russisk kontroll, vil dette også tjene Putin.

Trumps tid som president vil i så fall bli preget av disse mistankene, og han selv vil kunne foreta seg lite i sin utenrikspolitikk uten at noen vil hevde at det har skjedd på instruks fra Putin. Det tryggeste vil i så fall være å isolere seg fra omverdenen og sitte rolig.

Vladimir Putin vil ha oppnådd et USA i politisk kaos, et større internasjonalt spillerom, et Europa som ikke stoler på sin transatlantiske allierte, og en verden der Russland langt på vei vil ha oppnådd det Putin har kjempet for i 17 år:

Å bli respektert og fryktet på den internasjonale arena.