Blikkene til Eirik Jensen og Gjermund Cappelen møtes i en pause i Oslo tingrett.
Blikkene til Eirik Jensen og Gjermund Cappelen møtes i en pause i Oslo tingrett. Foto: Cornlius Poppe / NTB scanpix

Dette fortalte Eirik Jensen om kilden bak kodenavnet «GT007»

OSLO TINGRETT (TV 2): I over 20 år var Gjermund Cappelen kilde og informant for Eirik Jensen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag ga Eirik Jensen sin versjon av det over 20 år lange forholdet til sin tidigere informant og kilde, med kodenavn «GT007».

Han ble fysisk dårlig da han fikk vite hva hans medtiltalte Gjermund Cappelen hadde fortalt politiet om forholdet mellom de to, fortalte den korrupsjonstiltalte politimannen (59) i sin frie forklaring.

– Jeg ble skikkelig dårlig da jeg leste de første forklaringene. Alt jeg har gjort for ham, har bare blitt fremstilt negativt, sa Jensen i retten.

Cappelen (50) ble pågrepet i sitt eget hjem i en hemmelig politiaksjon fra Asker og Bærum politikammer 19. desember 2013, ni dager etter at politispanere hadde observert at Jensen og Cappelen møttes på Grønland i Oslo. Jensen ble pågrepet i Oslo 24. februar 2014, på jobb på politihuset på Grønland i Oslo.

FØLG RETTSSAKEN I VÅRT LIVESENTER

– Bærer ikke nag

Jensen og Cappelen hadde møteplasser det var lett å komme til og fra, og på møtene ble det diskutert informasjon og ting som var fanget opp. I tillegg ble det gjort vurderinger på hva de skulle gjøre videre, forteller Jensen. Ifølge Cappelen betalte han Jensen for å holde en beskyttende hånd over hans kriminelle virksomhet og innførsel av tonnevis med hasj. Cappelen har uttalt at han har dolket Jensen i ryggen.

– Jeg bærer ikke nag til Cappelen på noe som helst vis, men jeg registrerer at han har gått så langt i avhør som å si at det er jeg som har satt opp denne fella for ham, det er ikke tilfellet. Vi har opptrådt ryddig, sa Jensen.

I retten fortalte Jensen at Cappelen var verdifull på grunn av kontaktene han hadde i både Oslo, Bærum og utlandet. Cappelen skal også ha gitt opplysninger om smuglerruter i Europa.

– Cappelen har levert store mengder informasjon. Hvor store mengder vil jo selvfølgelig være interessant å avdekke, men det har vært mye. Stort sett har det gått på norske narkotikakriminelle, men etter hvert ble det også gitt informasjon fra utlandet.

Jensen sa han unngikk å hente ut informasjon fra politiets interne systemer, for å unngå å bli beskyldt for å hjelpe andre. Dette gjaldt også overfor Cappelen.

– Det blir vel mitt siste ord. Eller, ikke i hele saken, men det har vært beintøft for meg, sa Jensen om hvordan det har vært å avsløre Cappelens rolle som informant.

Mens Jensen sa dette, og fortalte at han ikke vil Cappelen noe vondt, vekslet Cappelen mellom å stirre rett ut i luften og se på Jensen.

– Har kriminell kompetanse

Jensen og Cappelen hadde også kontakt på det personlige plan fra 2009. Jensen viste til at det er et menneskelig aspekt når man har kontakt over så lang tid, men han avviste at de har hatt sosial omgang. Jensen sa han hadde tatt opp med Cappelen at det ikke var forenlig med å være politikilde og å drive med kriminelle handlinger.

– Om vi som informantbehandlere burde ha forstått at han drev med kriminalitet, det ligger litt i sakens natur. Han har kriminell kompetanse, han har kontakter, men i den perioden jeg og mine makkere har hatt kontakt med ham, har vi ikke opplevd at han har vært siktet for kriminelle forhold, sa Jensen.

– Cappelen har vært en veldig god bidragsyter for politiet. Han har bidratt til å synliggjøre alvorlig kriminalitet i Norge og utlandet. Innsatsen har bidratt til å forebygge og oppklare alvorlig kriminalitet. Dette er kjent i politiet. Enkelte statsadvokater vet også om det, sa Jensen.

Dommer Kim Heger sa han skjønte at man vil ha kilder og angivere i disse miljøene, men at han stusset over at Jensen ikke visste at Cappelen drev med noe kriminelt.

Jensen sa at det er valgfritt hva kildene vil svare på når de får spørsmål fra politiet. Han avviste at de lot Cappelen holde på.

– Det er en balansegang, og vi har et ordtak internt i politiet om at «de beste er ofte de verste», sa Jensen, og viste til at de beste kildene også ofte har tunge kriminelle bånd.