Åse Kleveland om kreftdiagnosen: – Jeg kunne ikke tro at det var sant

Åse Kleveland (67) forklarer at sykdommen har forandret måten hun opplever og verdsetter omgivelsene på.

I lørdagens «Hver gang vi møtes» klokka 20.00, er det tidligere kulturminister og musiker Åse Kleveland (67) som skal hylles av Ida Maria (32), Eldar Vågan (56), Hanne Sørvaag (36), Esben «Dansken» Selvig (38), Margaret Berger (31), Esben «Dansken» Selvig (38) og Benny Borg (71).

Kleveland har lang fartstid innenfor norsk kulturliv og har gjort suksess som artist i både nasjonal og internasjonal musikkbransje. 67-åringen har alltid hatt mange jern i ilden – det være seg egen sangkarrière eller viktige stillinger og verv.

Trodde ikke det var sant

Før jul i 2010 opplevde hun imidlertid noe som satte henne ut av spill.

– Jeg har egentlig tenkt hele tiden at jeg skulle bli veldig gammel, fordi jeg har formødre som har blitt steingamle. Så da jeg for fem år siden fikk en kreftdiagnose. så var det en utrolig overraskelse. Jeg kunne ikke tro at det var sant, forteller 67-åringen i «Hver gang vi møtes»

Til tross for at diagnosen kom som et sjokk, og at sykdomstiden var tøff, ville hun aldri vært den foruten.

– Men den tiden, den sykdomstiden, når man vel er gjennom den, den har vært utrolig viktig for meg. Plutselig var det som om noen satte opp et skilt foran deg – du var nødt til å stoppe. Du var nødt til å tenke over hva du drev med.

– Kan ikke sose vekk dagene

Kleveland forklarer at kreften har forandret måten hun opplever og verdsetter omgivelsene på.

– For meg, sikkert som for mange andre, så har det å se døden i hvitøyet vært en veldig viktig ting, og noe som har gjort mitt liv de siste årene veldig mye mer intensivt. Du kjenner ting mye sterkere. Du kan ikke sose vekk dagene når du ikke vet hvor mange det blir. Om det blir et halvt år, eller om det blir 15 år, forteller hun til de andre artistene rundt bordet.

Da hun fikk diagnosen, følte hun at det var på tide å prioritere hvordan hun ønsket å bruke tiden sin.

– Nå har jeg skrevet målstyringsplaner, strategier, holdt budsjetter og holdt på med dette i så mange år. Nå har jeg gjort min del på det området. Nå vil jeg synge, konstaterer hun.

– En enorm styrke

Det som gjorde spesielt inntrykk på henne da kreften rammet, var hvor viktig det var å ha gode støttespillere. Hun fant sin støtte i ektemannen Oddvar Bull Tuhus (76).

– Det er spesielt en ting som jeg er blitt veldig bevisst, og det er hvor heldige vi er som har et menneske som står oss veldig nære når det virkelig blåser kaldt. Jeg har min Oddvar, og det har jeg hatt i 31, kanskje 32 år snart. Det at man har noen mennesker nær seg, og det trenger ikke være en kjæreste, det kan også være gode venner, det er en enorm styrke, avslutter hun.

Se «Hver gang vi møtes» lørdager kl. 20.00, eller på TV 2 Sumo her!