ANKESAK: Massedrapsmannen Anders Behring Breivik (t.v.) og prosessfullmektig Øystein Storrvik forlot rettsalen etter første dag av rettsaken. Breivik har saksøkt staten for brudd på menneskerettighetene på grunn av soningsforholdene. Ankesaken startet i Skien fengsel tirsdag.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
ANKESAK: Massedrapsmannen Anders Behring Breivik (t.v.) og prosessfullmektig Øystein Storrvik forlot rettsalen etter første dag av rettsaken. Breivik har saksøkt staten for brudd på menneskerettighetene på grunn av soningsforholdene. Ankesaken startet i Skien fengsel tirsdag. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Foto: Åserud, Lise

Breivik sendte brev til 22. juli-støttegruppe

Brevet fra massedrapsmannen nådde aldri støttegruppens medlemmer.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Massedrapsmannen Anders Behring Breivik sendte brev til Støttegruppen for de etterlatte etter 22. juli. Det forklarte regjeringsadvokat Fredrik Sejersted i sitt innledningsforedrag onsdag.

Brevet ble sendt advokaten hans forrige sommer, men ble ikke videreformidlet medlemmene.

– Selv i dette brevet, der han forsøker å komme med en unnskyldning, viser han til ideologisk rettferdiggjøring av det han hadde gjort, sa Sejersted, i sin beskrivelse av Breiviks ideologi.

DIREKTE: Følg vår direkteblogg fra rettssaken her.

Breivik ristet på hodet under Sejersteds beskrivelse av ideologi og høyreekstreme tanker og holdninger.

Breivik-ankesaken

  • Massedrapsmannen Anders Behring Breivik fikk i april i fjor medhold i at hans soningsforhold bryter med menneskerettighetene.
  • Både Breivik og staten anket tingrettsdommen.
  • Ankesaken i Borgarting lagmannsrett startet 10. januar i Skien fengsel.

Brev til støttegruppen

Brevik forsøkte å sende brevet til Den nasjonale støttegruppen etter 22. juli 23. mai i fjor.

Brevet ble først stanset, men etter at Breivik klaget, ble det besluttet å sende brevet til de berørtes bistandsadvokater.

Etter diskusjon med støttegruppen ble det bestemt at brevet ikke skulle bli viderebrakt til de etterlatte og berørte, fortalte Sejersted.

– 22. juli valgte jeg å bruke din kjære som mitt og vårt mål, og meg selv som det samme, som en altruistisk gjerning i kampen mellom marxistiske sosialister og nasjonalister, leste Sejersted fra brevet.

Breivik skriver videre i brev at en nasjonalist kun kan velge mellom marxistiske mål i motsetning til en jihadist, som ifølge ham kan velge mellom flere typer mål.

Kontaktannonse

I august 2015 sendte Breivik et brev med tittelen «En nasjonalsosialistisk kontaktannonse/Ekteskapskontrakt» til en av sine kvinnelige bekjentskaper og meningsfeller.

– Han tester om dette er en tekst å legge ut og som vil egne seg som hans kontaktannonse, forklarte Sejersted.

– Dette er en ideologisk tekst, men kamuflert som en ekteskapsannonse fordi han har lest rettspraksis fra Strasbourg om at kontaktannonser har et særlig vern, sier han.

– I utgangspunktet ser jeg på kontaktannonseskriving som en så blodharry aktivitet at den burde blitt kriminalisert. Men da hensikten er å bryte informasjonsblokkaden, nesten uavhengig av hva som trengs, anser jeg dette som et lite eksperiment. Ironisk nok eksisterer det ikke en annen type tekst som har så sterkt publiseringsvern som en kontaktannonse, leste regjeringsadvokaten opp.

(TV 2/NTB)