Foto: UAE

Stake Laengen er Tour de France-optimist

– Om jeg leverer det laget tror jeg er god for, så sykler jeg Tour de France, sier Vegard Stake Laengen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I dag setter 27-åringen seg på flyet til Australia - der han skal debutere for sitt nye lag UAE Abu Dhabi i det TV2-sendte rittet Tour Down Under.

Går alt som planlagt kommer 2017 til å bli et drømmeår for ham som syklist. Alt ligger nemlig til rette for at han får oppleve å sykle Tour de France.

– I utgangspunktet så står jeg på lista for å sykle der. Om jeg leverer det laget tror jeg er god for i løpet av våren, så får jeg en plass på laget til dette rittet, forteller Stake Laengen.

– En drøm
Han har tidligere syklet Giro d'Italia og Vuelta a España.

– Jeg har naturligvis alltid drømt om å sykle Tour de France, så det hadde vært kult om jeg fikk den muligheten nå. Det er imidlertid for tidlig å si om det blir noe av, dette avhenger av form og forventninger. Men litt av bakgrunnen for at jeg valgte å gå til dette laget var nettopp for å få sykle Tour de France. Dette er et italiensk lag og mange av mine lagkamerater ønsker mest av alt å få sykle giroen, sier Asker-gutten.

Oppkjøringen til denne sesongen har vært dramatisk for Stake Laengen. Etter én sesong i IAM skulle laget som tidligere har vært kjent under Lampre-navnet bli hans nye arbeidsgiver. Der var en kinesisk investorgruppe på vei inn og Stake Laengen skulle sykle med TJ Sport på brystet. Men hele prosjektet kollapset da hovedmannen i dette opplegget ble alvorlig syk. Nordmannen fryktet at han ikke ville ha noe lag å sykle for da De forente arabiske emirater kom inn og reddet hele satsingen i aller siste liten.

– Det var en del usikkerhet i desember, men jeg skjermet meg fra alle spekulasjonene. Ikke leste jeg om det - og ikke sjekket jeg Twitter - alt for å ha fokus på det jeg kunne gjøre noe med. Jeg tror jeg sparte en del energi på å gjøre det på den måten, for det var ikke mye om å gjøre til at det ikke ble noe lag. Heldigvis ordnet det seg i siste liten.

Uten utstyr
Da TV 2 snakket med Stake Laengen dagen før avreise til Australia hadde han fortsatt ikke fått tøy fra sitt nye lag.

– Det har nok vært mye hardt arbeid i kulissene i det siste, så jeg satser på at vi får draktene når vi møtes i Milano før avreise til Tour Down Under. Støtteapparatet har jobbet livet av seg for å få alt klart. Det er nok årsaken til at vi er det siste laget som drar til Australia. Ideelt sett burde vi reist tidligere.

Han sykler gaterittet People's Choice Classic 15. januar. To dager senere starter seksdagersrittet som markerer starten på World Tour-sesongen.

– Vi stiller med et bra lag der nede. Vi har to kapteiner i Ben Swift og Diego Ulissi, men er bare syv ryttere, så min rolle blir først og fremst å være hjelperytter. Jeg håper imidlertid at det dukker opp en mulighet for meg selv også.

– Hvordan blir det å sykle for et helt nytt lag?

– Jeg har god erfaring i det å være ny på et lag. Jeg har syklet for mange forskjellige lag, så det har jeg god trening på. Dette gjør også at jeg kjenner noen i denne gjengen fra før. Den største utfordringen er at det meste går på italiensk. Jeg skjønner det som er basic, for jeg har bodd en vinter i Italia tidligere, og da gikk jeg på språkkurs. Men jeg trenger nok året på meg for å komme helt inni det.

PS! Sven Erik Bystrøm (Katusha)og Odd-Christian Eiking (FDJ) stiller også til start i Tour Down Under. TV 2 sender dette på Sportskanalen og Sumo. Dette er sendeskjemaet:

Tirsdag 17.jan 03:00 - 05:20 TV 2 Sportskanalen Santos Tour Down Under, 1.etp

Onsdag 18.jan 03:00 - 05:20 TV 2 Sportskanalen Santos Tour Down Under, 2.etp

Torsdag 19.jan 03:00 - 05:30 TV 2 Sportskanalen Santos Tour Down Under, 3.etp

Fredag 20.jan 04:00 - 06:20 TV 2 Sportskanalen Santos Tour Down Under, 4.etp

Lørdag 21.jan 01:40 - 05:49 TV 2 Sportskanalen Santos Tour Down Under, 5.etp

Søndag 22.jan 04:00 - 06:20 TV 2 Sportskanalen Santos Tour Down Under, 6.etp