MØTTE PRESSEN: FIFA-president Gianni Infantino måtte svare på kritiske spørsmål etter avgjørelsen om å øke antall nasjoner i VM.
MØTTE PRESSEN: FIFA-president Gianni Infantino måtte svare på kritiske spørsmål etter avgjørelsen om å øke antall nasjoner i VM. Foto: Arnd Wiegmann

FIFA svarer på kritikken: – Det handler ikke om penger

FIFA-president Gianni Infantino avviser at VM blir utvidet kun for å tjene mer penger til organisasjonen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

FIFA avgjorde tidligere denne uken å utvide antall lag i VM fra 32 til 48 i VM 2026.

Dermed blir det 35 flere enn i det første verdensmesterskapet som ble arrangert. Kun 13 land deltok i Uruguay-VM i 1930.

Endringen markerer den første utvidelsen i antall lag siden VM i 1998, skriver BBC. I Frankrike ble det økt fra 24 til 32 lag.

En rapport viser at utvidelsen av VM i 2026 vil sørge for 5,5 milliarder kroner i ekstra inntekter for FIFA.

– Det handler om det motsatte
Men FIFAs mektige president Gianni Infantino hevder hardnakket at beslutningen om å øke antall lag i fotball-VM ikke handler om å tjene mer penger.

– Det er det motsatte. Dette er en fotball-avgjørelse. Alle VM-format har sine økonomiske rammer. Vi i FIFA er i en komfortabel situasjon slik at vi kunne ta en avgjørelse basert på sportslige årsaker, forteller Gianni Infantino til BBC.

Før han slår fast:

– Dette er en historisk avgjørelse som vil bringe fotballen videre i det 21. århundre. Kvaliteten på VM vil øke, mener FIFA-presidenten.

Kritikken har haglet
Kritikken mot vedtaket om å øke antall lag i VM fra 32 til 38 har imidlertid haglet fra flere hold.

Det engelske fotballforbundet (FA) uttalte blant annet at FIFA må ta mer hensyn til fansen, spillerne og de nasjonale ligaene, og etterlyste mer informasjon om konsekvensene av utvidelsen av VM.

Den europeiske klubbforeningen (ECA), med formann Karl-Heinz Rummenigge i spissen, leverte en skriftlig protest mot avgjørelsen.

– Et VM med 48 deltakerland sender ut feil signal. Her er det kun politiske grunner som spiller en rolle, ikke sportslige, sa Rummenigge, ifølge AFP.

– Hva med å hjelpe nasjoner utenfor Europa?
Gianni Infantino har lest protesten fra ECA, men står fast på at der er helt riktig å øke antall nasjoner i VM.

– Fotballen har endret seg. Fotball er nå virkelig blitt et globalt spill. Alle er fornøyd med å investere i Europa, men hva med å hjelpe fotballnasjoner utenfor Europa? De må være åpne for det, sier Infantino om den skriftlige protesten fra Europas største klubber.

FIFA-presidenten peker på at det ikke blir flere kamper for de beste spillerne i løpet av et kalenderår.

– Det vil bli som idag
Antall kamper i turneringen vil stige fra 64 til 80, men vinneren vil likevel kun ha spilt sju kamper til slutt.

– Meldingen fra klubbene i Europa er å ikke endre på terminlisten, datoen for VM eller belastningen på spillerne. Det nye formatet oppfyller dette. Vi vil spille VM over 32 dager, som i dag, og det vil maks bli sju kamper i VM, som i dag, og kampene vil bli spilt på 12 arenaer, som i dag. Men utvidelsen av VM vil gi flere nasjoner muligheten til å oppfylle sine drømmer, slår Infantino fast.