MENER DET ER «FAKE NEWS»: Donald Trump avviser ryktene på Twitter.
MENER DET ER «FAKE NEWS»: Donald Trump avviser ryktene på Twitter. Foto: Mike Segar

– Russland sitter på sensitiv informasjon om Trump

USAs etterretningssjef skal ha informert påtroppende president Donald Trump i forrige uke om at Russland hevder å ha informasjon som kan brukes imot Trump.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

CNN melder at både Donald Trump og president Barack Obama har blitt informert om et to sider langt sammendrag om at Russland sitter på sensitiv informasjon om førstnevnte.

En av journalistene som har bidratt til CNNs avsløring, er gravejournalisten Carl Bernstein. Han ble verdenskjent i forbindelse med Watergate-skandalen som i 1974 førte til at president Richard Nixon måtte gå av.

Ifølge Washington Post dreier det seg om informasjon om Trumps personlige liv og økonomi.

Nettstedet BuzzFeed har offentliggjort 35 sider med dokumenter, som det to sider lange sammendraget skal bygge på. Bakgrunnen for å offentliggjøre dokumentene er at det amerikanske folk selv skal kunne ta stilling til påstandene som kommer frem.

– Har videoopptak av Trump og prostituerte

Amerikansk etterretning skal ha informert Donald Trump om påstander om at Russland sitter på videoopptak av Trump som kan brukes til å presse ham.

Trump ble informert om saken i møtet han hadde med USAs øverste etterretningssjefer i forrige uke, melder CNN, Buzzfeed og flere andre amerikanske medier.

Her fikk Trump en rapport om det etterretningssjefene mener var russiske forsøk på å hjelpe ham i valgkampen. Men i tillegg skal Trump ha fått et sammendrag av påstander som stammer fra en privat etterretningsrapport.

Én av påstandene i rapporten går ut på at russisk etterretning sitter på et videoopptak av Trump og flere prostituerte på et hotellrom i Moskva.

FBI skal ha fått kjennskap til dette i august i fjor, men det er først nå at kilden til det hele blir vurdert som troverdig. Det var en tidligere ansatt i britisk etterretning som skal ha kommet over informasjonen mens han var leid inn av andre kandidater i det amerikanske presidentvalget. Oppdraget hans var å skaffe informasjon om de aktuelle kandidatenes motstandere.

Ifølge den britiske avisen The Guardian skal senator John McCain ha overlevert FBI-sjefen James Comey dokumenter i desember som fortalte at russisk etterretning hadde kompromitterende opplysninger om USAs påtroppende president. En amerikansk tjenestemann beskriver kilden, den tidligere ansatte i britisk etterretning, som troverdig og godt informert. Kilden hevder blant annet at Kreml skal ha kultivert og støttet Trump i minst fem år.

Putins talsmann Dmitrij Peskov avviser nyhetsmeldingene om at Kreml har samlet inn kompromitterende opplysninger om USAs påtroppende president, og sier meldingene er fabrikerte, melder nyhetsbyrået AP og det russiske nyhetsbyrået Interfax.

Trump orientert i forrige uke

Det har gått rykter om sensitiv informasjon om Trump i Russlands hender allerede før presidentvalget. Ifølge New York Times skal etterretningssjef James Clapper ha valgt å informere både Trump og Obama underveis i etterforskningen, fordi påstandene vurderes som så potensielt eksplosive.

Trump fikk vite at Russland satt på sensitive opplysninger om ham i forrige uke, samtidig som han ble orientert om hacking-saken. En nedgradert etterretningsrapport slo fast at Russlands president Vladimir Putin ga personlig ordre om cyberangrep for å påvirke valgutfallet i USA.

– Det er vår vurdering at Russlands president Vladimir Putin ga ordre om inngripen i presidentvalgkampen i 2016. Russlands mål var å undergrave folks tillit til USAs demokratiske prosess og å sverte Clinton, ødelegge hennes valgbarhet og potensielle presidentskap, sto det å lese i rapporten.

Trump selv nekter for noe av dette og langer ut på Twitter : «Falske nyheter. En komplett politisk heksejakt!»

(NTB/TV 2)