ANKESAK: Ankesaken til Anders Behring Breivik mot staten.
Anders Behring Breivik har saksøkt staten for brudd på menneskerettighetene på grunn av soningsforholdene. 
ANKESAK: Ankesaken til Anders Behring Breivik mot staten. Anders Behring Breivik har saksøkt staten for brudd på menneskerettighetene på grunn av soningsforholdene.  Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

– Breivik har en stor evne til manipulasjon, og han bruker all oppmerksomhet han får

Anders Behring Breivik (37) sammenlikner forholdet til mediene med sjekking. – Du må gi og ta, skal han ha sagt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kledd i sort dress og slips ankom Anders Behring Breivik den provisoriske rettssalen i Skien fengsel tirsdag.

Regjeringsadvokat Fredrik Sejersted forklarte i retten tirsdag om rammene for saken.

SE VÅR DEKNING AV SAKEN

Der sa han blant annet at Breivik etter den forrige rettsrunden skal ha sagt til en fengselsansatt at han hadde en klar mediestrategi.

– Breivik har en stor evne til manipulasjon, og han bruker all oppmerksomhet han får, som denne rettssaken, til å forsøke å få fram et budskap, sa Sejersted.

Maske utad

Ifølge Sejersted har Breivik fortalt at han har en klar strategi, og at det han sa da han mente Fjordland, kald kaffe og Paradise hotell gjorde soningsforholdene umenneskelige i forrige rettsrunde ble sagt for å skape oppmerksomhet.

– Breivik forklarte i samtale med ansatte at å forholde seg til mediene er et balansespill mellom å gi og ta. At han må gi nok til å få oppmerksomhet, men ikke for mye. Han sammenlikner det med sjekking, sa Sejersted.

Til en ansatt skal Breivik ha sagt at han tar på seg en maske og at han har en figur han bruker utad.

– Han sa at ved å gjøre en høyrekstrem hilsen hadde skapt et bilde som ville bli husket i mange år. At når han ser oppslag med seg selv i media så kan han ikke kjenne igjen denne figuren, og at han utad er en persom som jobber for å få oppmerksomhet rundt budskapet han vil få fram, refererer Sejersted.

Anket dom

Anders Behring Breivik soner en straff på 21 års forvaring med ti års minstetid for terrorangrepene på Utøya og i regjeringskvartalet 22. juli 2011. 77 mennesker ble drept og et stort antall alvorlig såret.

1. juli 2015 stevnet Breivik staten for brudd på menneskerettighetene på grunn av soningsforholdene. Rettssaken kom opp i Oslo tingrett 15. mars og ble av sikkerhetshensyn holdt i høysikkerhetsfengselet i Skien.

20. april slo Oslo tingrett fast at soningsforholdene er i strid med Den europeiske menneskerettskonvensjons artikkel 3 om forbud mot umenneskelig eller nedverdigende behandling. Staten ble frifunnet for brudd på artikkel 8 om respekten for privatliv.

Både staten og Breivik anket deler av dommen, og ankesaken startet tirsdag.

Etter dommen i Oslo tingrett i fjor, har ansatte i Telemark fengsel avdeling Skien begynt å måle hvor mye tid de i snitt bruker hver dag til samtaler, spill med Breivik.

Oversikten viser at det i snitt brukes mer enn to timer hver dag til slikt fra juli til november 2016. I tillegg kommer fast aktivisering, lufting, samtaler med sosialkonsulent, helse, besøksvenn og prest, ifølge Regjeringsadvokaten.