Eirik Jensen i vitneboksen i sal 250 i Oslo tingrett.
Eirik Jensen i vitneboksen i sal 250 i Oslo tingrett. Foto: OLA HARAM / TV 2

Eirik Jensen: – Gjorde ting på bestilling fra toppen av norsk politi

OSLO TINGRETT (TV 2): Spesialenheten bekreftet i retten at de vet om det topphemmelige prosjektet Eirik Jensen hevder han har fra toppsjiktet i norsk politi.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag entret Eirik Jensen (59) vitneboksen i sal 250 i Oslo tingrett.

Den tidligere polititoppen er tiltalt for grov korrupsjon og medvirkning til smugling av 13,9 tonn hasj til Norge fra 2004 og frem til november 2013.

Før han ble 18 ville han bli elektriker, men valgte heller å gå befalskolen og ble utdannet jegersoldat. Han fortsatte på kontrakt, før han fant ut at han burde se etter nye utfordringer. Strukturen utfordret hodet hans. Da søkte han opptaket til å bli politi.

Mens Jensen fortalte om starten på politikarrieren, satt medtiltalte Gjermund Cappelen og så på ham.

FØLG RETTSSAKEN I VÅRT LIVESENTER

– I 2006 smalt det på Aker Brygge. Da fikk jeg en telefon fra min sjef, Iver Steensrud, som lurte på om jeg var klar. Jeg skjønte ikke helt hva han mente, men jeg hadde jobbet opp mot gjengmiljøet siden 80-tallet, sier Jensen. Han fikk da tilbud om å lede gjengprosjektet.

Det ble da avfyrt skudd mellom A- og B-gjengen i en folkemengde på Aker Brygge, og bare flaks gjorde at ingen ble drept. Skuddene på Aker Brygge i 2006 ble starten på Eirik Jensens gjengprosjekt.

– Tilhørte topphemmelig prosjekt

– Parallelt med dette har jeg også hatt en oppgave som ingen vet noe om, sa Jensen og fortalte om et liv som flere på politihuset ikke har visst noe om.

Det hemmelige prosjektet Jensen snakket om, skal ifølge ham være forankret på toppen av norsk politi. Han kommer ikke til å fortelle noe om det, men det handler om sikkerhet.

– Grunnen til at jeg må omtale det difust, er at jeg må prøve å få retten til å forstå at jeg har gjort ting på bestilling fra toppen av norsk politi, som jeg aldri hadde tenkt til å fortelle noe om, sa Jensen om det topphemmelige prosjektet.

Spesialenheten, ved aktor Guro Kleppe, bekreftet i retten at de vet om det topphemmelige prosjektet Eirik Jensen hevder han har fra toppsjiktet i norsk politi. Jensen sa at ansvaret ofte skyves vekk av ledere i politiet, og at det da er opp til han og hans kolleger. Dette var tunge oppgaver for ham å holde i, og Jensen mente det er et ansvar å følge det opp når det handler om rikets sikkerhet. Han ble også sykemeldt i perioder på grunn av dette.

Forsvarer John Christian Elden sa i retten tirsdag ettermiddag han har forsøkt å få innsyn i Jensens topphemmelige politirolle, men at den søknaden han sendte har kommet tilbake sladdet, med beskjed om at han ikke får lov til å vite noe om den.

Det hemmelige nasjonale prosjektet ble synlig for Kripos, noe Jensen mener ikke var bra fordi Kripos var sterkt kritiske til det. Det fikk en konsekvens som Jensen mener vil bli et tema fordi det omhandler de som startet saken mot ham.

– Høres ut som en dårlig roman

I sin forklaring sa Jensen at han reiste mye, hadde hemmelige telefoner og brukte forskjellige biler. Han kom til alle døgnets tider, på grunn av sikkerhet, og dette ble mistenkeliggjort av kolleger fordi det ikke er vanlig. Han hadde mange biler for å kunne skifte dem ut raskt, og ikke bli kjent igjen. Dette var en del av hans hverdag, hevdet han. Han måtte ha fluktplaner.

– Det høres ut som en dårlig roman, men det er sant.

– I 2005 bestemte jeg meg for å si opp alle mine informanter. Jeg hadde mye å gjøre med prosjektet mitt og jeg var avsnittsjef for Spesielle Operasjoner. Jeg hadde fullt opp. Da ble disse informantene avregistrert. Jobben med de kildene som da ble igjen, med definisjonen kilder, ble mye enklere, sier Jensen.

– Det at man hele tiden må tenke sikkerhet, det er ikke mange politifolk som skjønner dette, sa Jensen, og påpekte at det ikke er lett for ham å bli tiltalt for det han nå er tiltalt for, blant annet brudd på våpenloven. Jensen fortalte at han måtte ha våpen tilgjengelig, og at disse var nedlåst, selv om Spesialenheten mener noe annet. Det ble funnet en rekke våpen hjemme hos ham, og på jobben.

Han pekte på at det er en rekke politisjefer som har godtatt hans metode, og som vil bli kalt inn som vitner.

– Vi hadde insidere og gjøkunger både her og der. Det å ha informasjon er det viktigste for politiet. Da er kildene viktig, sa Jensen.

Jensen sa han ikke har holdt informasjon fra Cappelen hemmelig, dette har han delt med andre i politiet.

– Hvis noen tror at en tjenestemann kan iverksette alt jeg er beskyldt for, så er det ikke det, sa Jensen om anklagene mot ham.