SLITER MED KNEET: Aksel Lund Svindal har vondt i kneet.
SLITER MED KNEET: Aksel Lund Svindal har vondt i kneet. Foto: Giuseppe Cacace

Smertene kan avslutte Svindals sesong

Smertene avgjør om Aksel Lund Svindal kjører utfor i Wengen. Resten av sesongen kan også stå i fare.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Aksel Lund Svindals kne hovnet opp etter rennene i Val Gardena rett før jul.

Da var skikjøring det siste han tenkte på.

Tirsdag kjørte han en treningsomgang i utforløypen i Wengen. Rennene derifra sendes denne uken på TV 2.

Foreløpig vet han ikke om det blir start i lørdagens utforrenn eller ikke. Han må se an hvordan kneet reagerer på treningene først.

Gjør vondt
– Det blir fra dag til dag. Hva slags reaksjon jeg får. Hvor vondt jeg får når jeg kjører. Det er ikke noe gøy å kjøre hvis du trekker deg litt. I litt lenger perspektiv så er det hvor stor reaksjonen blir. Det litt slitsomt hele tiden å ta avgjørelser. Men det er det eneste jeg kan gjøre. Jeg får ikke testet det på noen annen måte enn å prøve å kjøre utfor, forteller han til TV 2.

Nå sier han at det kan bli sesongstopp om smertene blir verre.

– Hvis det bare blir verre og verre dag for dag så kommer det et punkt der det ikke går lenger. Det å prøve å unngå det, og se om det heller går an å kjøre bedre neste år, er jo avgjørelsen om hvis det ikke fungerer.

Han innrømmer at dagens utfortrening merkes i kneet.

– Rent fysisk så er det litt vondt. Særlig ved slag og landing etter hopp. Det er ikke ideelt, men det er heller ikke krise. Man kan alltid klare å bite i seg det. Men hvis det bare blir verre, så kommer det til et punkt hvor det ikke går lenger. Jeg får heller prøve å unngå det og heller se om det går an å kjøre litt bedre til neste år. Det blir avgjørelsen hvis det ikke fungerer. Vi får bare se. Sånn som det var etter Val Gardena kan det ikke være. Da kan jeg ikke kjøre på ski i det hele tid. Hvis jeg ikke kan kjøre rolig frikjøring, så har jeg ikke noe i et World Cup-renn å gjøre, forteller han.

Kan bli forkortet renn
Lund Svindal tror at det er lettere å blokkere smertene ute i renn enn på trening.

– I renn bruker du mye mer energi på å psyke seg opp uansett. Det er alt det som skal til. Å psyke seg opp og glemme alt som er negativt. Klare å overbevise seg selv om at alt fungerer. Det går fint i renn, men ikke så enkelt på trening, forklarer 33-åringen.

Værmeldingene er ikke de beste foran lørdagens Lauberhornrenn. Det meste tyder på at starten blir flyttet ned og det blir et kortere renn enn egentlig planlagt.

Det tror han er mer positivt for Alexander Aamodt Kilde enn det er for Kjetil Jansrud og ham.

– Jeg tror nok både jeg og Kjetil er raske på toppen, kanskje ikke Alex. Sånn sett er det ikke noen fordel at det flyttes ned. Samtidig så vant jeg i fjor med kort start, så vi er ikke trege heller. Vi skulle nok helst kjørt fra toppen. Det er mer spektakulært også. Men det er utendørs og oppe i fjellet, og det er meldt snøstorm. Hvis de får et bra renn fra kombistart, så skal vi ikke klage på det heller, sier Lund Svindal.